Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ŠUMA BETONA

Vijećnici o slučaju 'Krležina': 'Nezadovoljni građani trebaju na ulice, drukčije ne ide...'

Autor: Doris Babić

04.09.2024. 15:28
Vijećnici o slučaju 'Krležina': 'Nezadovoljni građani trebaju na ulice, drukčije ne ide...'

Foto: MISLAV KLANAC



Zabrinutost stanara zgrade u Ulici Miroslava Krleže od ulaza 1 A do G, o čemu smo jučer pisali, komentirali su gradski vijećnici Daniel Radeta (SDP), nezavisni Enio Meštrović i Ante Rubeša (AM).




Podsjetimo, građani su u strahu da bi se ispred njihove zgrade od tri, četiri kata mogla izgraditi zgrada od čak sedam katova, a gradilište i pristupni put već prolazi kroz njihova parkirna mjesta kojih je, kao i u čitavom gradu, već nedovoljno.


Napominju kako nemaju ništa protiv izgradnje hotela Hyatt Regency Zadar Maraska, ali da im je gradnja stambene zgrade takve visine neprihvatljiva. O svemu su slali dopise Gradu Zadru, no – dijalog nisu uspjeli ostvariti.


Važnost Prostornog plana


Postavili su pitanje vijećnicima; je li im stalo do njih, preko 200 stanara, ili interesa stranog investitora, no Daniel Radeta napominje da je riječ o planu koji je izglasan u prošlom sazivu Gradskog vijeća, kada je HDZ imao većinu.




– Kasnije jest bilo želja i pozdrava investitora o izmjenama i dopunama Prostornog plana, ali se o tome u ovom sazivu nikada nije glasalo. Osobno sam tražio skidanje svih točaka koje se odnose na takve izmjene i dopune s Dnevnog reda sjednica Gradskog vijeća dok se ne izradi novi Prostorni plan. I prema ovom primjeru i prema zadnjoj sjednici Gradskog vijeća vidi se da je Prostorni plan najbitniji dokument, ako vijećnici nisu svjesni odluke koja se sada donosi, onda nemaju što raditi u Vijeću, ideja je sačuvati prostor i ideja je sačuvati zelenilo i smanjiti betonizaciju u gradu Zadru, ističe Radeta i dodaje da su promjene koje je investitor tražio bolje, no da, kao Klub vijećnika SDP-a, inzistiraju da se sve izmjene i dopune rade prema novom pravilniku i novom zakonu o gradnji.


Također, naglašava da su kritike građana koje se odnose na prostor, parkirna mjesta i slično krivo adresirane, da Gradsko vijeće ne utječe na takve stvari, već da se trebaju obratiti Uredu gradonačelnika i UO-u za prostorno uređenje i graditeljstvo.


Apsolutna podrška




Enio Meštrović itekako je upoznat s problematikom, već su mu se obratili zabrinuti građani, a, kao i Radeta, naglašava da su glasanje o tome već triput odbili, skidajući točku s Dnevnog reda.


– Čekamo novi Prostorni plan koji uključuje strože uvjete gradnje, trebao je biti gotov u svibnju, a sad je pitanje hoće li ga uopće dati na usvajanje u ovom sazivu. Mislim da teško, naše vizije ne poklapaju se s vizijama investitora koji čekaju u redu. U Zadru će se izgraditi osam zgradurina, kao hotelsko-stambene namjene, a zapravo se radi o čistoj stanogradnji. Sve će to proći kad nas ne bude u Vijeću. Bez nas to ne mogu izglasati, ali čekat će peti mjesec i ako HDZ dobije, što je logično jer svi mi ostali smo smeća koja su zalutala i koja samo smetaju, izgradit će se osam zgrada na predivnim lokacijama našeg grada. Naravno, ne za zadarske obitelji, nego one koji imaju novaca, govori Meštrović i napominje da za tzv. zgrade bubrege već imaju građevinsku dozvolu, no da »zgradurina« preko puta bubrega, dok su oni u Vijeću, neće proći.


Bilo kako bilo, stanari Ulice M. Krleže imaju njegovu apsolutno podršku, no kako kaže, ljudi moraju shvatiti da oni nisu izvršna vlast i da ne mogu puno toga.


– Pa pogledajte, i od amandmana koji su usvojeni provodi se samo ono što odgovara izvršnoj vlasti, dodaje Meštrović.


Osim toga, komentira i da bi volio da su stanari agilniji, da izađu na ulice jer – drugačije ne može.


– Jedino što ja mogu obećati građanima je da, dok smo mi u Gradskom vijeću, te nove zgradurine neće proći. A u Gradu se kunu u to da ja u Marasci dobivam dva stana, eto, dotle ide to zavaravanje javnosti, zaključuje Meštrović.


Akcija mladih protiv


Ante Rubeša kazao je kako već 12 godina govori o ovoj situaciji i da se Akcija mladih od početka protivi investiciji Dogus grupe.


– Mi smo tijekom godina uspjeli i sačuvati velik dio tog prostora, plaže, spriječili smo povećavanje kapaciteta… Nismo dopuštali da se taj prostor okupira privatnim interesima, taj prostor treba biti javan. Hotel s pet zvjezdica, takvog zatvorenog tipa, u centru grada je neprihvatljiv. U svakom slučaju, kao i do sada, mi ćemo biti protiv te odluke, i prije smo bili uz stanare, a i dalje svima stojimo na raspolaganju. Nadamo se da će saziv Vijeća potrajati i da ćemo moći utjecati na Prostorni plan, kazuje Rubeša i dodaje kako Akcija mladih nije sudjelovala na sastancima s Dogus grupom.


– Mi smatramo da se pod krinkom hotela visoke kategorije zapravo grade stanovi i da je to interes. Podržavamo hotele visoke kategorije na određenim pozicijama, svjesni smo deficita, ali ovdje – ne. Još jedan pokazatelj toga da Grad pogoduje investitorima je to što, od cijelog poteza Trpimirove obale, stavljaju prijedlog za uređenje najočuvanijeg dijela, od Mareksa do Barke, a uređenje onog dijela na kojem izlijeću automobili, koji je u derutnom stanju, to se ne planira, dodaje Rubeša.