Redovito testiranje i otvorena komunikacija unutar zdravih odnosa ključni su za prevenciju širenja spolno prenosivih bolesti i donošenje informiranih odluka, naglasila je voditeljica Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” Sanja Musić Milanović na okruglom stolu “Pozitivni odnosi i zdravlje” u povodu Svjetskog dana spolnog zdravlja.


Objasnila je duboku povezanost između mentalnog i spolnog zdravlja, naglasivši da su ta dva aspekta zdravlja međusobno isprepletena. Pohvalila je rad Savjetovališta za spolno zdravlje, koje igra ključnu ulogu u promicanju i zaštiti spolnog zdravlja građana.


Profesorica psihologije i sociologije Marina Ajduković osvrnula se na ponašanje adolescenata, istaknuvši da oni s pozitivnim socijalnim odnosima pokazuju manju sklonost rizičnom spolnom ponašanju.




Upozorila je na promjene koje su donijeli internet i društvene mreže u načinu na koji mladi stupaju u spolne odnose, naglašavajući povećani rizik od online nasilja i sekstinga (slanja poruka seksualnog sadržaja).


“Iako im tehnologija nudi lakši pronalazak partnera, također ih izlaže online nasilju i opasnostima koje proizlaze iz sekstinga”, rekla je.




“Djevojke iz stukonih škola slabijih imovinskig mogućnosti stanja su najrizičnija skupina kada je u pitanje spolno ponašanje”, objasnila je Ajduković.


Epidemiologinja Diana Jovičić Burić naglasila je da je jedna od glavnih zadaća Savjetovališta omogućiti besplatno i dostupno testiranje na spolno prenosive infekcije. Ovo je, kako je istaknula, ključno za očuvanje zdravlja i borbu protiv stigmatizacije.


Kroz prezentacije su sudionici okruglog stola dodatno naglasili važnost poznavanja svog statusa u pogledu spolno prenosivih infekcija, te istaknuli kako otvorena komunikacija i zajedničko testiranje mogu poboljšati povjerenje i sigurnost unutar odnosa.


“Ovi su se aspekti pokazali ključnima za donošenje informiranih odluka i razbijanje stigme oko spolnog zdravlja i moramo nastaviti jačati svijesti o važnosti pozitivnih odnosa u očuvanju cjelokupnog zdravlja”, zaključila je Jovičić Burić.