Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

oš zadarski otoci

Velik interes roditelja za produženi boravak, a svi kapaciteti popunjeni

Autor: Nina Vigan

04.09.2024. 09:39
Velik interes roditelja za produženi boravak, a svi kapaciteti popunjeni

Foto: Arhiva ZL



Današnji način života podrazumijeva da oba roditelja rade, a djeca su za to vrijeme ili kod bake i djeda, sama ili u produženom boravku. Sve popularnija je opcija odabira produženog boravka koji se provodi izvan redovite nastave i ima svoje pedagoške, odgojne, zdravstvene i socijalne vrijednosti. Program je prvi put realiziran u školskoj 2005./2006. godini, a provodio se u OŠ Krune Krstića u dvije odgojno-obrazovne skupine i u OŠ Petra Preradovića u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini.


Poželjna opcija




Početkom školske 2010./2011. godine program produženog boravka uveden je u još dvije škole i to OŠ Stanovi i OŠ Zadarski otoci, u svakoj u jednoj odgojno-obrazovnoj skupini. Program se nastavio do danas provoditi, u sve više odgojno-obrazovnih skupina.


Da je sve veći interes roditelja za ovu opciju, potvrdio nam je i ravnatelj škole Zadarski otoci Davor Barić.


– Svake godine imamo četiri grupe za produženi boravak, a inače zbog nedovoljnog broja učionica u produženi boravak mogu ići samo djeca iz pet razreda. Trenutno, u prvom razredu imamo tri razreda, a i u drugom tri koja su za produženi boravak.




Dakle, sad imamo šest zainteresiranih razreda, koji će puniti četiri grupe za produženi boravak. Međutim, učenici iz jednog razreda gdje imamo najmanji broj djece moći će ići u produžen boravak samo kad su u jutarnjoj smjeni. Kad su popodne, neće imati boravak jer nema dostupnih učionica.


Kod nas opciju produženog boravka koriste djeca koja su u prvom razredu, a onda ako ima mjesta, ako se može organizirati, dolaze u obzir i drugi razredi.





Tu dolazimo do problema, jer bi učenici iz svih drugih razreda htjeli na produženi, ali jednostavno ne možemo ih baš sve smjestiti, kazao je Barić dodavši da mnogi roditelji žele iskoristi ovu opciju tako da su i oni kao i druge škole već popunjeni.


Boravak do 16-17 sati


– Recimo da oko 70% roditelja pokaže interes, kako koje godine. To je potreba svih roditelja, ali morat će se pričekati neko bolje rješenje. Mi se sad snalazimo, ali u biti moramo svi zajedno pričekati da se izgrade nove škole i uvede jednosmjenska nastava.


Na tome se radi, ali jedan broj roditelja će se zasad morati strpjeti jer jednostavno nema dovoljno prostora, kazao je Barić i predstavio nam taj jedan dan u produženom boravku.


– Dakle, djeca nakon redovite nastave imaju topli obrok, nakon ručka imaju slobodno vrijeme za igru i fizičke aktivnosti. Poslije uz pomoć učiteljice rješavaju domaću zadaću, uče, ponavljaju i slično.


Također, ponude im se i neke drudge aktivnosti, a roditelji odlučuju ako bi se pridružili. U svakom slučaju, djeca su u produženom boravku ovisno o roditeljskim obvezama, do 16-17 sati, objasnio je Barić.


Inače, produženi boravak besplatan je za učenike, budući da Grad Zadar osigurava sredstva za plaće i druga materijalna prava učitelja, a roditelji osiguravaju sredstva za prehranu učenika.