Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SLUČAJ OFTALMOLOGIJA

Finka o aferi u OB Zadar: "Čekanje na operaciju mrene trebalo je odmah upaliti crveni alarm"

Autor: Nikolina Lucić

04.09.2024. 08:43
Finka o aferi u OB Zadar:

Foto: Luka Jeličić



Nakon što je PU zadarska u slučaju malverzacije dvoje zadarskih oftalmologa podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru protiv ovih dvoje liječnika, a nakon što je kriminalističkim istraživanjem utvrđena osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i to zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenje službene ili poslovne isprave, Opća bolnica Zadar je pod velikim pritiskom ne samo da sanira štetu koju je dvojac Bolnici nanio, već i smiri rastuće nezadovoljstvo pacijenata Odjela oftalmologije i optometrije.




Naime, sada već bivša voditeljica Odjela dr. Suzana Konjevoda i njezin kolega dr. Samir Čanović, kako ih se tereti, mjesecima su pacijente usmjeravali u njezinu privatnu polikliniku.


Kronični problem


Stavlja im se na teret kako su za vrijeme radnog vremena u OB-u Zadar pacijente primali i liječili u privatnoj poliklinici, pokrivajući svoje djelatnosti ispunjavanjem nevažećih potvrda i dopusta.


Liječnica je smijenjena s radnog mjesta voditeljice, ispitana u ŽDO-u i puštena da se brani sa slobode, a svojim je djelima i načinom postupanja prema pacijentima, Općoj bolnici Zadar i zadarskoj zajednici, osnovano se sumnja, nanijela štetu, onemogućavajući pacijentima njihovo osnovno pravo u sustavu javne zdravstvene zaštite – dostupnost liječenja.




Situaciju koja već godinama muči zdravstveni sustav prokomentirala je dr. Dubravka Finka, predsjednica zadarske Udruge za prava pacijenata »Zadarski pacijent« ukazavši na kronični problem sustava javne zdravstvene zaštite – lošu kontrolu sustava, zbog čega liječnici redovito i neometano istovremeno rade u javnim bolnicama i privatnim poliklinikama.


Često i za bolničkog radnog vremena, kao što se osnovano sumnja i u slučaju Konjevoda – Čanović.




Posljedica je to, kako nam je kazala dr. Finka, činjenice da je u domaćem zdravstvenom sustavu javno-privatno partnerstvo jako loše regulirano i još lošije kontrolirano.


– Mehanizmi uređenja takvog radnog odnosa kod nas su jako manjkavi, zbog čega i ima toliko privatnih poliklinika u kojima rade liječnici zaposleni u sustavu javnog zdravstva, što itekako šteti pravima pacijenata ukoliko liječnik za svog bolničkog radnog vremena nije na radnom mjestu i radi s pacijentima u privatnim ustanovama.


S jedne se strane tako stvaraju ogromne liste čekanja, a s druge pacijentima zakida osnovno pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, istaknula je dr. Finka, dodavši kako upravo zbog ta dva problema zadarski pacijenti često putuju u Šibenik, Split ili Zagreb na pretrage i operacije, jer u Zadru je sustav u lošem stanju.


Liste


– Kada vam, kao u ovom posljednjem slučaju, dva operatera ne rade svoj posao, agonija za pacijente samo se produljava.


Tijekom i odmah nakon popuštanja pandemije pacijenti su bili voljniji čekati na usluge jer su znali iz kakve se situacije sustav izvukao, ali pandemija je iza nas i nema opravdanja za ovakvo nepoštovanje liječničke dužnosti, stava je dr. Finka, koja je upozorila i kako se u Zadru na operaciju mrene čeka i po dvije godine, u odnosu na devet mjeseci do godine dana, koliki je prosjek.


– Ta je činjenica za bolničko vodstvo odmah trebala upaliti »crveni alarm«, istaknula je dr. Finka, te dodala kako bi u tom slučaju danas šteta bila puno manja.


– Pitanje je vodi li ravnatelj Čulina uopće i kako brigu o listama čekanja, uspoređuje li ih s proteklim razdobljima i tako pokušava presresti prekršitelje. Negativna percepcija javnosti prema javnom zdravstvenom sustavu u Zadru taklo je sada još prisutnija, mada se čini kako se bolnica malo brine za svoj ugled.


Rano je kazati što će na kraju ovog slučaja biti, kako će dvoje liječnika biti sankcionirano i postoji li pravni okvir u kojem im se može ograničiti ili čak zabraniti istovremeni rad u privatnim poliklinikama i javnom sustavu.


Kad se bolje prouči, zadarska bolnica uopće nema ugled, već u javnosti kako – tako pozitivan imidž, ima zbog truda i profesionalizma pojedinaca, zaključila je dr. Finka.