Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

povijesna vozila

Oldtimer relly ponovno stiže u Zadarsku županiju

Autor: Portal ZL

04.09.2024. 08:25
Oldtimer relly ponovno stiže u Zadarsku županiju

Foto: Oldtimer club Zadar

S ponosom najavljujemo 23. izdanje tradicionalnog Oldtimer auto rallyja “100 kilometara Zadra” koje će se održati iduću subotu, 7. rujna. Ova manifestacija okuplja zaljubljenike u klasične automobile iz HR i inozemstva (Slovenija, Italija, BiH, Austrija, Poljska…) iz rekordnih 26 klubova, pružajući jedinstvenu priliku za uživanje u ljepotama povijesnih vozila i prekrasnom krajoliku Zadarske županije.


Većina klasika je iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, a najstariji među njima stiže iz Austrije. Riječ je o Fiatu 600D iz 1955. godine. Godinu stariji je Ford F100 čiji vlasnik dolazi s Ugljana, a ujedno je i član Oldtimer kluba Zadar, organizatora „100 kilometara Zadra“.


Rally će započeti na Branimirovoj obali pokraj gradskog mosta u Zadru (8:00-10:00) gdje će sudionici izložiti svoje besprijekorno očuvane oldtimere. Nakon svečanog starta u 10:00 sati, kolona oldtimera će krenuti na uzbudljivu vožnju prema Općini Novigrad.


Ova mala, ali slikovita općina pruža savršenu kulisu za kratku stanku i uživanje u lokalnoj kulturi i gostoprimstvu. Domaćini u Novigradu dočekat će sudionike toplom dobrodošlicom i bogatom ponudom autohtonih proizvoda. U organizacije Turističke zajednice Novigradsko more, sudionici rallyja će posjetiti i povijesne znamenitosti novigradskog kraja.


Osim što će građani i posjetitelji imati priliku izbliza pogledati ova remek-djela automobilskog dizajna, moći će biti dio jednog od najuzbudljivijih i najdinamičnijih trenutaka svakog rally natjecanja – brzinskog ispita u 4 kategorije. Osim što naše vozačice mogu parirati svojim muškim kolegama, one same će se međusobno okušati u Classic Lady Sprintu koji će po prvi put biti odvožen u Zadru.


Nakon stanke u Novigradu, klasici na četiri kotača će se uputiti prema Polači gdje će sudionici posjetiti vinariju MasVin, poznatu po svojim vrhunskim vinima i maslinovom ulju. Ovdje će sudionici moći uživati u degustaciji domaćih proizvoda i kratkom razgledavanju imanja.


Rally će završiti u popodnevnim satima svečanim ručkom u Marini Dalmacija u Sukošanu gdje će se sudionici okupiti za dodjelu nagrada najuspješnijima. Ovaj završni dio događaja pružit će priliku za razmjenu iskustava, sklapanje novih prijateljstava i uživanje u opuštenoj atmosferi uz obalu.


Pozivamo sve ljubitelje klasičnih automobila i one koji cijene kulturnu baštinu i automobilsku povijest da nam se pridruže na ovom međunarodnom događaju. Očekuje vas dan prepun uzbuđenja, nostalgije i neponovljivih prizora.