Četvrtak, 5. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ISTRAGA

Dr. Konjevoda i dr. Čanović ostaju raditi kao nastavnici na Sveučilištu

Autor: Goran Šimunov

03.09.2024. 19:35
Dr. Konjevoda i dr. Čanović ostaju raditi kao nastavnici na Sveučilištu

Foto: Arhiva ZL



Iako je nad njima nedavno završeno kriminalističko istraživanje Policijske uprave zadarske, koje je rezultiralo podizanjem kaznene prijave protiv njih, dvoje liječnika s Odjela za oftalmologiju Opće bolnice Zadar, dr. Suzana Konjevoda i dr. Samir Čanović, koji su također nastavnici na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru, ostaju raditi u ovoj visokoškolskoj ustanovi, potvrdili su nam na Sveučilištu.


Za ovih dvoje liječnika je kriminalističkim istraživanjem utvrđena osnovana sumnja na počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva, i to zlouporaba položaja i ovlasti i krivotvorenje službene ili poslovne isprave.


Nema pravnog temelja


– Nemam službenu informaciju o tijeku postupka kojim su obuhvaćeni prof. dr. sc. S. Konjevoda i doc. dr. sc. S. Čanović. Oni su, u skladu s odredbama Zakona o radu, uz rad u Općoj bolnici Zadar zaposleni u kumulativnom radnom odnosu i na Sveučilištu u Zadru. S obzirom na to da je, po dosadašnjim medijskim objavama, riječ o početku istražnih radnji, u konzultaciji s pravnicima obaviješten sam da Uprava Sveučilišta u Zadru za sada nema pravni temelj za poduzimanje bilo kakvih radnji u vezi postojećeg radnog odnosa tih dvoje zaposlenika na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilištu u Zadru, odgovorio je na naš upit prof. dr. sc. Josip Faričić.




S obzirom na to da su u tijeku jesenski ispitni rokovi, izgledno je kako će dr. Konjevodu, koja na ovom sveučilištu ima status redovite profesorice, i dr. Čanovića koji je u statusu docenta, dio studenata susretati na usmenim i pismenim ispitima, a oni koji su ih izabrali za mentore na završnom radu, mogu ih susretati i na zadnjim konzultacijama i na samoj obrani rada. Neće to biti nimalo ugodna situacija da se studenti susretnu s dvoje nastavnika za koje se osnovano sumnja da su počinili kaznena djela, čime je bez sumnje narušena akademska čestitost koja označava zakonito i etično ponašanje svih dionika akademske zajednice, nastavnika, studenata, istraživača, suradnika i drugih djelatnika visokoškolskih institucija, u međusobnoj komunikaciji i u djelatnostima koje se obavljaju u akademskom okruženju.


Smjena voditeljice


Na podizanje kaznene prijave protiv ovih liječnika brzo je reagirala i uprava Opće bolnice Zadar navodeći kako su u petak zaprimili Rješenje Županijskog državnog odvjetništva u Zadru, nakon čega je izv. prof. dr. sc. Suzani Konjevodi, dr. med. određena mjera opreza, zabrana obavljanja poslovne aktivnosti u svojstvu odgovorne osobe voditeljice Odjela za oftalmologiju i optometriju.


– Bolnica se u svom poslovanju pridržava svih važećih zakonskih i podzakonskih propisa, te je u ovom kao i u svim drugim predmetima surađivala i surađuje s nadležnim institucijama, ističe v. d. ravnatelja Opće bolnice dr. Željko Čulina.


Zakon bi tek u slučaju da se protiv ovih dvoje liječnika potvrdi optužnica naložio njihovo suspendiranje s radnih mjesta u Bolnici.


Član Upravnog vijeća OB-a Zadar Damir Biloglav, dr. med., nam je, pak, rekao kako dr. Konjevoda svojim radom u Bolnici ne ugrožava funkcioniranje Odjela ni Bolnice, već pomaže da se proces odvija redovito, s obzirom na to da na Odjelu oftalmologije i inače imaju problem s nedostatkom broja liječnika, s obzirom na potrebe pacijenata.


A na način rada dr. Konjevode i dr. Čanovića prvi je javno na više uzastopnih sjednica Županijske skupštine upozoravao vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač naglašavajući pritom kako se na Odjelu za oftalmologiju Opće bolnice Zadar izvodi premalo posla. On ih je i kazneno prijavio DORH-u polovinom prošle godine.