Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

LJEKOVITO BLATO

TERAPEUTSKA SVOJSTVA Ljekovito blato Ninske lagune nezaobilazna je destinacija

Autor: Đurđa Baljak

03.09.2024. 18:16
TERAPEUTSKA SVOJSTVA Ljekovito blato Ninske lagune nezaobilazna je destinacija

Foto: LUKA JELIČIĆ



Ljekovito blato Ninske lagune, poznato po svojim terapeutskim svojstvima, stoljećima privlači posjetitelje željne zdravlja i oporavka. Njegova ljekovitost nije samo narodno vjerovanje, već tradicija ukorijenjena u povijesti, što potvrđuju i arheološki nalazi. U Muzeju ninskih starina, smještenom u srcu Nina, čuvaju se artefakti poput tegula iz rimskih termi i skulptura božice plodnosti Venere Anzotike. Ovi nalazi, zajedno s brojnim drugim izlošcima iz prapovijesti do ranog srednjeg vijeka, svjedoče o dugogodišnjoj upotrebi prirodnih resursa za zdravstvene svrhe, tradiciji koju su prepoznali i koristili još stari Rimljani. Muzejski postav, raspoređen kroz sedam tematskih prostorija, obogaćen je rekonstrukcijama, maketama i fotografijama koje prikazuju povijesni razvoj Nina, ali i važnost prirodnog blaga poput ljekovitog blata, koje i danas igra ključnu ulogu u životima lokalnog stanovništva i posjetitelja.


Ljekovito blato ili peloid iz Ninske lagune, u okviru Kraljičine plaže, poznato je po svojim višestrukim zdravstvenim koristima, uključujući liječenje reumatskih bolesti, deformacija kralježnice, problema lokomotornog sustava te kožnih oboljenja poput psorijaze. Ovo ljekovito blato djeluje kroz fizičke, mehaničke i kemijske procese, a prirodna, opuštajuća terapija najčešće se provodi u jutarnjim ljetnim satima. Proces je vrlo jednostavan: nakon prvog koraka oblaganja tijela blatom, slijedi sunčanje i opuštanje, a zatim ispiranje blata u toploj morskoj vodi.


Terapijska upotreba ljekovitog blata u Ninskoj laguni spaja tradicionalne metode s modernim pristupima. Fizioterapeuti i medicinsko osoblje često pružaju stručnu podršku prilikom ovih tretmana, koji dokazano olakšavaju bolove, poboljšavaju pokretljivost i cjelokupno zdravlje. Mnogi pacijenti već nakon nekoliko dana osjete znatno poboljšanje svog zdravstvenog stanja. Dugogodišnji posjetitelji redovito hvale ljekovita svojstva ninskog blata, ali također ističu kako je to izvrsna prilika za opuštanje, uživanje u prekrasnom okolišu i pejzažu Ninske lagune, kao i povezivanje s drugima.




Svima onima koji još uvijek nisu iskusili čari ninskog ljekovitog blata savjetuje se da prilikom posjeta obavezno zaštite kožu od sunca nošenjem šešira ili korištenjem kreme za sunčanje te da ponesu dovoljno vode. S obzirom na velike vrućine, preporučuje se koristiti ovu terapiju rano ujutro kako bi se izbjegao toplinski val. Osobama s kroničnim bolestima, poput kardiovaskularnih problema, preporučuje se konzultacija s liječnikom.


Spoj antičke baštine, prirodnih resursa i suvremenih zdravstvenih metoda čine Ninsku lagunu i njezino ljekovito blato nezaobilaznom destinacijom za sve one koji žele iskusiti dobrobiti prirodne terapije i ujedno uživati u čarima Jadranskog mora. Isto tako, Ninska laguna predstavlja idealan izbor za obitelji koje žele provesti opušten dan s djecom ili unucima u ovoj toploj, pješčanoj plitkoj laguni.