Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

PROBLEMI NA OTOKU

OTOK IŽ I DALJE BEZ LIJEČNIKA: 'Pa gdje to ima? Bez doktora biti to je danas praktički nezamislivo...'

Autor: Portal ZL

03.09.2024. 16:19
OTOK IŽ I DALJE BEZ LIJEČNIKA: 'Pa gdje to ima? Bez doktora biti to je danas praktički nezamislivo...'

Foto: LUKA JELIČIĆ



Otok Iž je i dalje bez liječnika, a velike probleme to stvara otočanima, uglavnom starijoj populaciji. – Što da vam kažem, bez doktora biti to je danas praktički nezamislivo. Po zimi nas je 50-ak, 60-ak, a po ljeti nas zna biti oko dvije i po tisuće. Zato mi želimo da se to stvarno stavi na jedan nivo da pokušamo dobiti doktora natrag. Veli Iž je skupio novac da mu kupi opremu. Pa gdje to ima?, poručio je Mladen Lovrin, predsjednik MO Mali Iž, za HRT.


– Ja uvijek mogu napraviti osnovne stvari, kao što su izmjeriti tlak, ali ja nemam ovlasti za više toga. Ja ne bih trebao niti dati injekciju ako je doktor ne ordinira. Ja sam u pripravnosti od 0 do 24 tako da ja se na sve moram javiti bilo to hitno ili ne, kazao je Damjan Sutlović, medicinski tehničar u ambulantama Veli Iž i Mali Iž, za HRT.  Privremeno je rješenje pronađeno zahvaljujući tehnologiji koja će liječniku s Ugljana omogućiti da propisuje terapiju i izdaje uputnice iškim pacijentima.


– Postoji još jedno potencijalno rješenje s kojim bismo krenuli kroz nekoliko dana a to je da se i fizički doktor jednom ili dvaput tjedno dovozi brodom na Iž tako da može napraviti i djelomične preglede koje trenutno nema pod svojom ingerencijom medicinski tehničar koji se tamo nalazi, kazao je Mario Kožul, zamjenik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije, piše HRT.