Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ratni zločini

Mongolija primila Putina unatoč nalogu ICC-a za njegovo uhićenje

Autor: Hina

03.09.2024. 12:59
Mongolija primila Putina unatoč nalogu ICC-a za njegovo uhićenje

Foto: Reuters



Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je stigao u državni posjet Mongoliji koja ga je srdačno dočekala na crvenom tepihu i ignorirala nalog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) za njegovo uhićenje, što je Ukrajina opisala kao veliki udarac protiv pravde.


Dok je izlazio iz svoje limuzine u prijestolnici Ulan Batoru, Putina je dočekao njegov mongolski kolega Ukhnaagiin Khurelsukh ispred poredanih svečanih gardista na konju. Imali su kacige sa šiljastim vrhovima.


Vođa Kremlja zaustavio se da poljubi mladu djevojku koja je zakoračila prema njemu, pozdravila ga na ruskom i dala mu cvijeće.




Neuspjeh Mongolije da to učini je “težak udarac Međunarodnom kaznenom sudu i sustavu kaznenog prava”, rekao je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Heorhij Tihii.


“Mongolija je dopustila optuženom zločincu da izbjegne pravdu, dijeleći na taj način odgovornost za ratne zločine”, napisao je Tihii na aplikaciji Telegram.


Dodao je da će Ukrajina raditi sa svojim saveznicima kako bi osigurala da Mongolija osjeti posljedice. ICC optužuje Putina da je deportirao stotine djece iz Ukrajine. Kremlj je odbacio optužbe i rekao da su politički motivirane.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošlog tjedna da Moskvu ne zabrinjava tjeralica jer je Rusija imala “sjajan dijalog” s Mongolijom i da se unaprijed razgovaralo o svim detaljima posjeta.


“Odnosi s Mongolijom su među prioritetima naše vanjske politike u Aziji. Dovedeni su na visoku razinu sveobuhvatnog strateškog partnerstva”, rekao je Putin Khurelsukhu.


Mongolski čelnik rekao je da se nada da će posjet potaknuti trgovinu i ekonomsku suradnju dviju zemalja.


Mongolija je na planiranoj ruti velikog plinovoda koji Rusija želi izgraditi kako bi godišnje prenosila 50 milijardi kubičnih metara prirodnog plina iz svoje regije Jamal u Kinu.


Projekt “Snaga Sibira 2” dio je ruske strategije za nadoknadu gubitka gotovo većine svoje prodaje plina u Europi od početka rata u Ukrajini.


Novi plinovod je nasljednik istoimenog plinovoda koji već isporučuje ruski plin u Kinu i trebao bi doseći svoj planirani kapacitet od 38 milijardi kubičnih metara godišnje u 2025. godini.


Mongolija je nedavno odustala od te rute svojim teritorijem. Putin je uoči svog posjeta rekao da se pripremni rad, uključujući izvedivost i inženjerske studije, odvija prema rasporedu.