ponedjeljak, 2. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

festival

LIKE LIKA FESTIVAL Festival kojeg morate doživjeti, slušati i disati punim plućima

Autor: Đurđa Baljak

02.09.2024. 15:31
LIKE LIKA FESTIVAL Festival kojeg morate doživjeti, slušati i disati punim plućima


Četvrto izdanje »Like Lika Festival« održat će se od 7. do 27. rujna na pet lokacija – Brinju, Novalji, Gornjem Kosinju, Širokoj Kuli i Krasnom, gdje će se predstaviti vrhunski umjetnici i ansambli domaće i svjetske glazbene scene, uz potpuno slobodan ulaz. Zanimljivost ovogodišnjeg programa je to što su organizatori pripremili, u suradnji s Rewilding Velebit zakladom, stručno vođeno hodanje od Kuće Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna. Štoviše, ovogodišnjim programom žele podržati Udrugu »Sanus«, usmjerenu na poboljšanje kvalitete života djece i mladih oboljelih od malignih bolesti i njihovih obitelji, čija potreba za kampom za rehabilitaciju traži hitnu intervenciju svih nadležnih državnih institucija.




Predsjednica Hrvatske udruge »Ars Organi Sisciae« (HUAOS), Valentina Badanjak Pintarić, podsjetila nas je na važnost očuvanja kulturno-prirodne baštine ličkog kraja.


Bogata priča


– O Lici se sve više govori kao o poželjnoj destinaciji koja mami i očarava svojim prirodnim bogatstvom, ali i bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Jedno od događanja koje je odjeknulo daleko izvan lokalnih granica – »Like Lika Festival« temelji se upravo na promidžbi Like kao povijesno važnog prostora u kontekstu stvaranja hrvatskog nacionalnog identiteta izgrađenog širenjem hrvatske riječi i pisma u tiskovinama otisnutim u srednjovjekovnoj tiskari obitelji Frankopan, u Gornjem Kosinju – mjestu koje je zabilježeno na čak 225 povijesnih karti, više nego i jedno u Hrvatskoj. A to je tek jedan detalj bogate festivalske priče koja, uglazbljujući autentične lokalitete kulturne baštine, promovira sve ljepote Like, istaknula je Badanjak Pintarić, te dodala kako bogata festivalska sezona HUAOS-a završava upravo »Like Lika Festivalom« kojeg organiziraju u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Dr. Ante Starčević u Gospiću, a uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, HBOR-a, TZLSŽ i Ličko-senjske županije, Grada Gospića, TZG Novalje te Općine Perušić i Općine Brinje. Realizaciji festivala pomogla je i Pivovara Ličanka, HDS ZAMP, Vinarija Marinčić, Hrvatske šume, kao i medijski pokrovitelji Laudato.tv, HKR, Radio Marija, NST i japanski medijski pokrovitelj Japan Croatia Society.


Ovogodišnje 4. izdanje »Like Lika Festivala« kreće s mjesta gdje prolazi 45. paralela sjeverne zemljopisne širine, iz drevnog Brinja, naseljenog još od pradavnih vremena.




– Otvorenje »Like Lika Festivala« održat će se u subotu, 7. rujna u 20 sati u najstarijoj sačuvanoj romaničkoj crkvi u Gackoj, danas kapeli posvećenoj sv. Fabijanu i sv. Sebastijanu – zaštitnicima Gacke, a smještenoj uz samu povijesnu cestu Jozefinu koja povezuje sjeverno hrvatsko primorje i središnju Hrvatsku. U tom mističnom zdanju, građenom krajem 14. st. od priklesanih komada kamena, nastupit će sjajni duo Hojsak & Novosel koji je svoj veliki uspjeh na domaćoj glazbenoj sceni, jednako brzo i uspješno pretvorio u međunarodnu senzaciju. Dvojica priznatih virtuoza, Tihomir Hojsak, kontrabas i Filip Novosel, tambura započeli su svoje nevjerojatno glazbeno putovanje spojivši dva žičana instrumenta različitih tradicija sviranja, a spajanjem različitih žanrova, uključujući klasični, suvremeni jazz i hrvatski etno, stvorili su specifičan i jedinstven stil, istaknula je Badanjak Pintarić.


– Budući da u Hrvatskoj postoji 107 Marijanskih svetišta, gdje Hrvati redovito hodočaste, a svako hodočašće prate i Marijanski napjevi koji čine značajan dio hrvatske pučke sakralne glazbene baštinem, mali dio tog ogromnog opusa, većim djelom ispjevanog od puka te neke autorske skladbe koje je kasnije puk i prihvatio, kao i suvremene popularne skladbe, slušat ćemo na programu »Gospa u pučkim pjesmama i svjetskoj glazbenoj literaturi« 8. rujna u 20 sati u Župnoj crkvi sv. Katarine u Novalji, najavila je Badanjak Pintarić te dodala kako će svečani koncert povodom blagdana Male Gospe održati sjajna sopranistica Marija Ticl i jedan od naših ponajboljih orguljaša – Alen Kopunović Legetin. Na programu su, kako nam otkriva, pjesme Mascagnija, Kolba, Matza, Mozarta, Škvorca, S. Fosića, M. Majcena, Gržinčića, Bacha i tako dalje.


Muzikoterapija




Pritom je posebno istaknula kako se i ove se godine »Like Lika Festival« vraća u Gornji Kosinj – dajući podršku Kosinjanima u njihovoj pola stoljeća dugoj patnji uslijed stalnih prijetnji potapanjem zbog izgradnje akumulacijskog jezera.


– U Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog 15. rujna u 19 sati nastupit će fantastični Zagrebački tamburaški kvartet predstavljajući širokoj publici tamburicu kao akademski virtuozni instrument. Na programu su djela Vlaheka, Kelemena, Mozarta, Miletića, Papandopula, Uhlika i Ranogajca, kazala je Badanjak Pintarić, dodavši kako se u okviru festivala redovito reagiraju kada uvide da kulturna baština nije zaštićena, aktivirajući lokalne snage i pomažući da se poduzmu svi potrebiti koraci kako bi se projekti mogli prijaviti na natječaje za zaštitu kulturne baštine. Tako su ove godine, kako nam otkriva, aktivirali Gospićko-senjsku biskupiju da pokrenu projekt obnove starih crkvenih orgulja.


U nedjelju, 22. rujna, u 12 sati, Župna crkva sv. Mateja u Širokoj Kuli ugostit će koncert pod nazivom »Hrvatski i svjetski barok«. Ansambl Musica Viva donijet će baroknu glazbu u novom svjetlu, pružajući glazbenu terapiju i oživljavajući bogatu kulturnu baštinu regije koja je prošla kroz teške trenutke.


– Ljudi često, kada čuju za barok, odmahnu rukom. No, ovaj put ćemo im predstaviti baroknu glazbu na način koji će ih zaintrigirati i oduševiti. Barokna glazba funkcionira na sasvim drugačiji način i sve što radimo možemo smatrati muzikoterapijom. Dijelovi naše domovine koji su prošli kroz teške trenutke, poput Like, Banovine, Pounja i Korduna, predstavljaju temelj naše kulturne baštine koji treba iscjeljenje. Upravo zbog toga domaćim ljudima omogućujemo slobodan ulaz na ovakve glazbene programe, kako bismo im pružili priliku za muzikoterapiju, istaknula je Badanjak Pintarić.


Nadalje, kako najavljuje, ovogodišnje izdanje »Like Lika Festivala« zaključit će u NP-u Sjeverni Velebit, upisanom na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine trinaest zemalja pod nazivom »Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe«.


– Riječ je o 1.289 hektara bukove šume! U tom kraju imamo jednu od najstarijih šumarija koja nagodinu obilježava 260. godišnjicu utemeljenja (osnovana 1765. godine), o kojoj svi zainteresirani mogu saznati posjetom Šumarskom muzeju Krasno, specijaliziranom regionalnom prirodoslovnom muzeju koji se bavi prezentacijom šumarske baštine. Muzej sadrži 300-tinjak raznovrsnih eksponata koji zrcale dugu šumarsku tradiciju. Ponudu muzeja upotpunjuje obližnja »Kuća Velebita«, posjetiteljski centar NP-a Sjeverni Velebit, čiji se postav proteže na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi se posjetiteljima što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost, kazala je.


Decentralizacija kulture


S druge strane, program završnice 4. »Like Lika Festivala« započinje u petak 27. rujna u 16 sati, upravo u Kući Velebita, izložbom »Fotografije divljine« koja je nastala u suradnji s »Rewilding Velebit zakladom« – neprofitnom organizacijom koja se već cijelo desetljeće bavi zaštitom prirode i divljih životinja na Velebitu, provodeći razne mnogobrojne aktivnosti kojima je cilj poboljšati stanje divljine na Velebitu na dobrobit prirode i čovjeka. Nakon razgledanja stalnog postava i izložbe, u 17:30 sati kreće se na jednosatno vođeno hodanje (uz stručno vodstvo) »Od Kuće Velebit do Svetišta Majke Božje od Krasna« gdje će se u 19 sati održati koncert.


S obzirom na to da se ove godine obilježava 500. obljetnica smrti Marka Marulića, Badanjak Pintarić s velikim zadovoljstvom najavljuje dolazak francusko-hrvatskog Ansambla Dialogos, koji će izvesti glazbeni program »Marko Marulić: Judita – Biblijska pripovijest renesansne Hrvatske prema tekstu Marka Marulića« 27. rujna u 19 sati u Svetištu Majke Božje od Krasna u Krasnu.


– Ovaj nastup održat će se dva dana prije njihovog koncerta u zagrebačkom HNK-u. Ovakav događaj svakako je jedan od naših ključnih ciljeva – decentralizacija kulture, kazala je Badanjak Pintarić.


Posebno se osvrnula na izazove s kojima se suočava Udruga »Sanus« u svojoj misiji pomoći djeci i mladima oboljelima od malignih bolesti, te kakvu ulogu festival igra u rješavanju tih kompleksnih izazova s kojima se suočavaju već dugi niz godina.


– Nakon što smo zaključili prvu festivalsku, obratila mi se predsjednica Udruge Sanus i ispričala kako su dobili prostor u Krasnom, pri čemu je cijeli državni vrh bio prisutan, a događaj je bio medijski popraćen. Prvotno su imali prostor u Bjelolasici, koji je izgorio, a gdje su generacije djece i mladih bile na rehabilitaciji. Danas su i sami roditelji, jer su se uspješno othrvali bolesti. No, ostali su bez tog kampa i dobili novo zemljište kako bi sve izgradili iz početka. Međutim, to već desetljećima stoji u ladici, izgubili su zemlju, darovnica je otišla u zastaru, a uložena su velika sredstva. To je svojedobno bio jedan od najvažnijih projekata zdravstvenog turizma tadašnjeg Ministarstva. Nažalost, danas se o tome uopće ne govori. Iz tog razloga, kako bismo im pomogli u rješavanju tog pitanja, osmislili smo kvalitetan i snažan program u Krasnom kako bismo mogli iznijeti tu priču u javnost. Pritom ne želimo nikoga optuživati niti upirati prstom, ali želimo da se poduzmu svi potrebni koraci kako bi se to realiziralo, ističe Badanjak Pintarić, apelirajući na nužnost verbaliziranja cijele priče u medijskom prostoru.


Osim toga što je program besplatan, svi oni koji su u nemogućnosti posjetiti festival imat će priliku poslušati snimke svih koncerta na YouTube kanalu » Like Lika Festivala«, kao i na ostalim digitalnim platforma kao što su Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music i ostalim.


– Lika je destinacija koju sigurno želite doživjeti, morate posjetiti, čeznete istražiti, slušati i disati punim plućima! Zato, vidimo se na Like Lika Festivalu, poručila je Badanjak Pintarić.