“Iako su prethodno deklasificirane zapovijedi o izvršenom korištenju vojnih helikoptera, Milanović je neistinito interpretirao izvješće načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnika Tihomira Kundida.


Jedina je istina da su vojni helikopteri po Milanovićevu zahtjevu u njegovu mandatu ostvarili 348 letova, odnosno 241 sat leta”, istaknuo je Anušić u priopćenju Ministarstva obrane.




Od toga je, kako navodi, na Black Hawku bilo 90 letova ili 63,35 sata leta, u helikopteru Mi-8 MTV 120 letova ili 80,20 sati leta, a na Mi-171 Sh je bilo 138 letova 97,30 sati leta. “Sve to koštalo je građane Hrvatske najmanje milijun eura”, naveo je Anušić reagirajući na priopćenje iz Ureda predsjednika prema kojima je Milanović koristio vojni helikopter ukupno 74 puta i vojni brod osam puta.


Nepoklapanje podataka


Iz Ureda predsjednika u nedjelju su, naime, izvijestili da su dobili izvješće načelnika Glavnog stožera OSRH o letovima helikoptera HRZ-a i plovidbi brodova HRM-a za potrebe predsjednika RH od veljače 2020. do kolovoza 2024. u kojem stoji da je predsjednik Milanović koristio vojni helikopter ukupno 74 puta i vojni brod osam puta, a da je ukupan trošak pogonskog goriva iznosio 127.000 eura za HRZ i 22.800 eura za HRM.


Ostale informacije nazvali su manipulacijama i neprovjerenim i posve netočnim podacima o korištenju vojnih helikoptera i brodova podastrući, uz Izvješće načelnika GS OSRH, pregled letova helikoptera HRZ-a u aktivnostima Predsjednika Republike i pregled angažiranja brodova HRM-a u potpori aktivnostima Predsjednika Republike zajedno s pripadajućim troškovima.


Anušić je pak u naglasio da su u dostavljenim tablicama Oružanih snaga RH prikazani su samo troškovi goriva, “što je samo dio troška korištenja helikoptera”.


“Po zahtjevu predsjednika RH, vojni helikopteri u Milanovićevu mandatu letjeli su ukupno 241 sat. Za to vrijeme piloti nisu provodili letačku obuku koja je znatno kompleksnija od pukog transporta vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga”, naveo je Anušić.


Netransparentno trošenje novca


Ustvrdio je i da je predsjednik Milanović obmanuo javnost tako da je ukupan broj svojih zahtjeva o korištenju vojnih helikoptera, unutar kojih je više uzlijetanja i slijetanja, odnosno sati leta, prikazao kao ukupan broj sati korištenja helikoptera.


“S obzirom na broj sati leta i trošak koji se time proizveo za Ministarstvo obrane, irelevantan je podatak o broju zahtjeva/zadaća o korištenju vojnih helikoptera koje navodi Ured predsjednika RH”, istaknuo je Anušić.


Dodao je da u prilog činjenicama koje navodi Ministarstvo obrane govori i samo izvješće načelnika Glavnog stožera koje je jučer, 1. rujna, objavio Ured predsjednika RH u kojem general-pukovnik Tihomir Kundid navodi da “jedna zadaća sadržava više uzlijetanja i slijetanja helikoptera, odnosno više različitih relacija letova te isto tako više različitih relacija plovljenja”.


“Budući da su nadležnosti u području obrane propisane Ustavom i Zakonom o obrani, dokle god obavljam dužnost ministra obrane neću dopustiti da itko, bez obzira na svoju funkciju, netransparentno troši novac i koristi resurse Ministarstva obrane, za koje ja kao ministar obrane odgovaram”, poručio je ministar obrane Ivan Anušić.