ponedjeljak, 2. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Presica u HNS-u

Zlatko Dalić se na okupljanju Vatrenih osvrnuo na neuspjehe hrvatskih klubova, Perišića, HNL

Autor: Portal Novi list

02.09.2024. 12:55
Zlatko Dalić se na okupljanju Vatrenih osvrnuo na neuspjehe hrvatskih klubova, Perišića, HNL

Foto: Zlatko Dalić/Foto PIXSELL

Ispali smo zaista od klubova koji su puno niži rang od nas, to je realna situacija. Ako mi tražimo igrače iz HNL-a za reprezentaciju, onda to nije dobro, neka se ljuti tko hoće - rekao je Dalić



ZAGREB Zlatko Dalić izašao je ispred novinara uoči okupljanja Vatrenih pred susrete Lige nacija.  Izbornik se na startu osvrnuo na odlaske dvojice suradnika iz stožera.


– Zahvaljujem se Oliću i Mandžukiću. Ivica je bio moj suradnik 6 i pol godina. Znam njegovu ambiciju, znanje, želje i energiju. Mario se nakon EURO-a izjasnio, izrazio želju da se bavi drugim stvarima. Hvala i njemu, idu i njemu zasluge. Žao mi je da je tako ispalo. Također, ostali smo bez Brozovića i Vide. Oni su zlatna generacija, najbolja generacija hrvatskog nogometa. Žao mi je, ona dolazi kraju. Marcelo mi je tu odluku rekao prije Europskog prvenstva, to je Broz. Kad se netko oprosti s 99 nastupa, to je malo čudno, no to je Broz. Nažalost ta generacija odlazi – rekao je Dalić u uvodu pa nastavio.


– Perišić? Savez i reprezentacija neće zaboraviti i podrediti što je napravio za reprezentaciju. Moja obveza kao izbornika je da mu pomognemo da se vrati. Ima moju punu podršku, bit će ponovno nositelj reprezentacije. Razgovarao sam s Perišićem, imam mu obvezu pomoći. Da se što prije vrati u formu. Ja neću komentirati što se događalo u klubu, on je jedan od najvećih naših igrača. Niko Sigur, s njim sam razgovarao nekoliko dana prije popisa. Izrazio je želju igrati za Kanadu, dečko je tako odlučio – dodao je Dalić pred čijom selekcijom su ogledi u Ligi nacija protiv Portugala i Poljske.




– Liga nacija mora imati svoje ciljeve. Moramo ostati u elitnoj skupini, da izborimo povoljan ždrijeb. Želimo se plasirati na završnicu, imamo dosta problema s ozljedama igrača. Bez Vide, Brozovića, Vlašića, Stanišića, Erlića, Majera… Pitanje je i za Čaletu-Cara i Luku Sučića, nisu ni oni sto posto. Kad se okupimo vidjet ćemo hoćemo li slati još pretpoziva.


Mandžukić ima drugu ambiciju

U medijima su se pojavljivali natpisi oko neslaganja Dalića i Mandžukića.- Ima drugu ambiciju, ide u drugom smjeru, jedino to je istina, nikakva druga pisanja.

Otvorio se problem desnog beka…


– Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mijenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem.


Neizbježno je bilo pitanje posrtaja hrvatskih klubova u Europi.


– Ispali smo zaista od klubova koji su puno niži rang od nas, to je realna situacija. Ako mi tražimo igrače iz HNL-a za reprezentaciju, onda to nije dobro, neka se ljuti tko hoće. Mi ispadamo iz Europe, mladi igrači rano odlaze a onda se kasnije vraćaju spasiti karijeru. Prepuni smo stranaca, nemam ništa protiv njih, ali ne igraju naši mladi igrači. Uvijek se krivi trenera, traži se alibi, i onda ispočetka kada dobiju otkaz. Bez dobrog HNL-a neće biti ni dobre reprezentacije.


 Portugal?


– Dobili smo ih prije EP-a, kvalitetna reprezentacija. Mi i oni smo favoriti za prva dva mjesta, ne smijemo se opustiti. Pored svih problema, treba nam rezultat.