Na izborima tijekom vikenda u Tiringiji Alternativa za Njemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata. AfD je bio tijesno drugi iza konzervativaca u Saskoj, pokazale su projekcije kasno u nedjelju.


Ali AfD, kojeg sigurnosni dužnosnici u obje istočnonjemačke države smatraju “desničarskim ekstremistom”, vjerojatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale surađivati ​​s njim u formiranju većine.




Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi završiti s dovoljno mjesta u obje države da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudaca ili najviših sigurnosnih dužnosnika, što bi joj dalo moć bez presedana.


“Rezultati AfD-a u Saskoj i Tiringiji su zabrinjavajući”, rekao je Scholz u izjavi za Reuters. Pojasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata lijevog centra (SPD).


“Naša se zemlja ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD šteti Njemačkoj. Slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje.”


S obzirom na godinu dana do njemačkih nacionalnih izbora, nedjeljni rezultati kaznili su Scholzovu koaliciju.


Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD prešao prag od 5 posto potreban za ostanak u parlamentima obje savezne države.


“Rezultati nedjeljnih izbora su gorki – i za nas”, rekao je Scholz. No primijetio je da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao po prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.