Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

uhićena dvojica

Policija spriječila krijumčarenje migrantima

Autor: Šarlota Brnčić

01.09.2024. 09:32
Policija spriječila krijumčarenje migrantima

Foto: Ilustracija/Dino STANIN/PIXSELL



Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske ponovno su spriječili dva slučaja krijumčarenja osoba te uhitili dvojicu krijumčara koji su osim kaznenih djela počinili niz prometnih prekršaja, a kod jednog je pronađen i kokain. U jutarnjim satima, policijski službenici su na novogradiškom području kontrolirali automobil kojim je upravljao 24-godišnji talijanski državljanin, a kojeg se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela iz čl. 326 Kaznenog zakona.




U unutrašnjosti automobila se nalazilo više osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku. U sklopu kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenog, koji je upravljao automobilom prije stjecanja prava na upravljanje, pronađeno je i oduzeto 0,6 grama kokaina.


Strane državljane je prevozio u prostoru koji nije namijenjen prijevozu osoba i bez ugrađenih zaštitnih sigurnosnih sjedala.


Izvanrednim tehničkim pregledom vozila u ovlaštenoj stanici za tehnički pregled vozila utvrđeno je više većih i opasnih nedostataka na vozilu te je isključeno iz prometa.




Policijski službenici su 24-godišnjaku uručili prekršajne naloge zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droge.


U drugom slučaju, u poslijepodnevnim satima na novogradiškom području, policijski službenici su kontrolirali automobil rumunjskih nacionalnih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 47-godišnji rumunjski državljanin, a u unutrašnjosti automobila je prevozio više stranih državljana.




Vozač je pokušao pobjeći, no policijski službenici su ga spriječili u bijegu i uhitili. Policijski službenici su ga prekršajno sankcionirali zbog više počinjenih prometnih prekršaja.


Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su osumnjičeni 24-godišnjak i 47-godišnjak iz koristoljublja primili u automobile strane državljane u namjeri da ih prevezu do Zagreba.


Osumnjičeni će uz kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, biti predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.


Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima.