Subota, 31. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

REKONSTRUKCIJA

Radovi na Centru za socijalnu skrb završit će se u listopadu

Autor: Goran Šimunov

31.08.2024. 16:46
Radovi na Centru za socijalnu skrb završit će se u listopadu

Foto: Luka Jeličić



Više od dvije i pol godine od početka radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Doma za odgoj djece i mladeži na Višnjiku nazire se njihov završetak, a iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) potvrdili su nam kako je planiran rok završetka u listopadu ove godine. Ovaj komplicirani projekt, koji se s dvije trećine novca financira iz EU fonda, predvidio je zamjenu korisnika ove građevine, pa će tako u njega useliti Centar za socijalnu skrb Zadar, koji još uvijek djeluje na tri lokacije, potom Obiteljski centar Zadar i kuhinja Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar. U ovoj kuhinji će se pripremati i obroci za projektnog partnera, Dom za odgoj djece i mladeži čiji novi naziv je Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar.




Projekt pod nazivom »Unaprjeđivanje infrastrukture Centra za socijalnu skrb Zadar i Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije« s provedbom je počeo još 2. rujna 2019. te je trebao trajati do 2. svibnja 2023., ali je zbog objektivnih razloga taj rok više puta probijen.


Produljenje rokova


– Radovi na objektu se izvode prema projektnoj dokumentaciji, a kako je riječ o rekonstrukciji, a ne o novogradnji radovi se odvijaju sporijim intenzitetom radi same tehnologije izvođenja, rušenja i izvedbe nove konstrukcije u etapama. Također, zbog novih saznanja o stanju objekta koji su utvrđeni prilikom izvođenja, radovi su bili dodatno usporeni te je rok za dovršenje produljen, pojasnila nam je svojedobno Martina Čuljak Jovančević, dipl.soc. radnica, predstojnica HZSR-a, Službe Zadarske županije.


Martina Čuljak Jovančević, predstojnica HZSR-a, Službe Zadarske županije/Foto: Arif Sitnica


Ukupna vrijednost projekta ugovorena je na iznos od 2.952.649,08 eura, od čega 1.976.685,75 eura sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program »Konkurentnost i kohezija«, što je sufinanciranje od 67 posto.




Nositelj projekta je Centar za socijalnu skrb Zadar, partneri su mu Dom za odrasle Sveti Frane Zadar i Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar.


– U tijeku su završni radovi i opremanje nove poslovne zgrade, čiji se korisnici nisu promijenili, s planiranim rokom završetka u listopadu ove godine. O točnom danu otvorenja javnost će biti pravovremeno informirana, a tada će se izvijestiti i o ukupnoj vrijednosti projekta, odgovorili su na naš upit iz Službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za socijalni rad.


Usluge u zajednici




Ovaj projekt je rezultat višegodišnjih napora lokalnih, regionalnih i nacionalnih dionika za rješavanjem problema socijalne infrastrukture za korisnike socijalnih usluga u Zadru i Zadarskoj županiji. Predvidio je rekonstrukciju građevine, njenu prenamjenu i opremanje, čime će se stvoriti infrastrukturni uvjeti za razvoj izvaninstitucijskih socijalnih usluga i prilagodbu predviđenim reformskim promjenama sustava. Uključuje i nabavu dvaju vozila za pružanje izvaninstitucijskih usluga, opremanje kuhinje i nabavu sustava »halo-pomoć«. Što se tiče izvaninstitucijskih usluga, projekt uključuje prvu socijalnu uslugu, savjetovanje i pomaganje, pomoć u kući, psihosocijalnu podršku i obiteljsku medijaciju.


Bivši Dom za odgoj djece i mladeži, sadašnji Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar je u okviru projekta preselio u objekt bivše OŠ Voštarnica, a Grad Zadar velikodušno im je ustupio na korištenje zemljište u Crnom gdje je izgrađena katnica za pružanje usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu i mlade s problemima u ponašanju za ukupno 12 korisnika. Izgradnju je pomoglo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u lipnju ove godine na svečanosti otvorenja ove kuće sudjelovao je i ministar Marin Piletić. Grad im je prepustio i stan u svojem vlasništvu na Relji u kojem će se, nakon rekonstrukcije, smjestiti djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.


CPU Zadar broji 158 korisnika


CPU Zadar trenutačno broji ukupno 158 korisnika, od čega je 12 korisnika usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu i povremenu podršku za djecu i mlađe punoljetne osobe bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osam korisnika usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku za djecu i mlade s problemima u ponašanju, 93 korisnika usluge poludnevnih boravaka na šest lokacija na području grada Zadra i 45 korisnika usluge psihosocijalne podrške i savjetovanja.