Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Predsjednik Općinskog vijeća

Antonio Vučetić: "Viru još uvijek puno toga nedostaje, najviše kada je u pitanju pomoć države"

Autor: Portal ZL

31.08.2024. 16:15
Antonio Vučetić:


Dan nakon Svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Vir kada je proslavljen Dan Općine Vir i spomendan Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika otoka, Vir je nastavio svojim uobičajenim tempom. Općina Vir je u pripremi projekta s državnom tvrtkom Hrvatske ceste s kojim će se napokon, desetljeće nakon početnog uređenja državne ceste D-306 i kasnijeg postavljanje javne rasvjete, riješiti pitanje nogostupa uz cestu. U taj projekt Općina Vir uložila je dosad više od 2,4 milijuna eura, a njegovim završetkom poboljšat će se cestovne prilike na otoku, i to pogotovo na ključnoj državnoj prometnici od Virskog mosta do samog centra otoka. Turisti s druge strane još uvijek uživaju na plažama, dok komunalna poduzeća u jednakom ritmu obavljaju svoje sezonske poslove u korist građana i bojnih gostiju otoka. Trideset i jednu godinu ranije, kada je osnovana virska jedinica lokalne samouprave, o turistima i komunalnim poduzećima moglo se samo sanjati, pa čak i 20 godina ranije kada je Općina Vir nakon sedam-osam godina kratkog razvoja doživjela krah i bankrot svojih komunalnih poduzeća. No nova vremena s početka novog milenija donijela su nove ljude. Vir je danas uspješna turistička destinacija sa solidnom komunalnom infrastrukturom te daleko privlačnijom slikom od one 20-30 godina unazad, ali su neki problemi, čini se, još uvijek ostali isti.




– Hrvatska realnost je surova posljednjih 20 i više godina kada je u pitanju Općina Vir. Ta je realnost za nas teška, a uvijek je bila i jako izazovna. Krenuli smo kao nova općinska uprava prije 20 godina s dna bunara, kako je to bivši načelnik Kristijan Kapović znao reći, najviše zahvaljujući nefunkcioniranju države i represivnog aparata. Bilo je to vrijeme u kojemu smo tek stjecali demokratske vještine i znanja, ili smo stjecali iskustvo nečeg novog na što dotad nismo bili naviknuti. Danas, na kraju kolovoza 2024. više nemamo pravo na takav narativ. Nismo mladi u demokraciji, pa ne možemo biti zatečeni i nezreli kada nam se događa nešto što ne bismo htjeli – kaže predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Antonio Vučetić. Predsjednik Vučetić iskoristio je Svečanu sjednicu da bi s uređene pozornice poslao poruku takvog sadržaja hrvatskoj javnosti, a sada ju je dodatno objasnio.


– Nismo proaktivni kao društvo. Probleme koje imamo kao zajednica ne rješavamo predviđanjem i potom sprječavanjem njihovog nastanka, nego dopuštamo da nam se svašta događa, pa tek onda – ako i onda – reagiramo. Zato uvijek kaskamo, iako smo, konkretno, turistička europska velesila per capita. Možda nemamo turističke brojke koje imaju Italija, Španjolska ili Francuska, ali smo per capita u europskom i svjetskom vrhu. No došli smo do svojih limita. U prvom redu ti su limiti infrastrukturne prirode, pa već dugi niz sezona imamo kolapse koje sustavno ne rješavamo – dodaje Vučetić kao podsjetnik na brojne neugodne situacije koje je, ni kriv ni dužan, među ostalima osjetio i otok Vir.


– Imali smo kolaps telekomunikacija, kolaps sa strujom, vodoopskrbom i odvodnjom, a riječ je o osnovnoj infrastrukturi koja je prijeko potrebna da bi jedinice lokalne samouprave normalno funkcionirale. Jednostavno kaskamo, što se najbolje vidjelo početkom ljeta kada je zbog energetske krize u Crnoj Gori uzrokovan nestanak struje u cijeloj Dalmaciji. To znači da nismo energetski neovisni te da sve jedinice lokalne samouprave zapravo ovise o državi – ističe predsjednik lokalnog virskog vijeća. Zaključak je izveden u obliku političkog poziva:




– Želim poslati poruku i pozvati Republiku Hrvatsku, odnosno državu, da dođe na Vir i na cijeli Jadran i u sva druga infrastrukturno zanemarena mjesta u Hrvatskoj. Bez obzira na to jesu li zanemarena kada su u pitanju zadaće regionalne, odnosno državne vlasti. Ako država ili županije ne mogu rješavati probleme koji su u njihovoj nadležnosti, pozivam resorna ministarstva i Zadarsku županiju da rješavanje tih problema prepuste nama na razini jedinice lokalne samouprave. Neka decentraliziraju svoje ovlasti i tako nam omoguće da rješavamo probleme, kao što rješavamo one koji su u našoj nadležnosti – poruka je predsjednika Općinskog vijeća Općine Vir Vučetića.


“Treba nam ruka prijateljstva te pomoć države i županije”


– Vir se razvija više od 20 godina u kontinuitetu, ali našem otoku još uvijek puno toga nedostaje, najviše kada je u pitanju pomoć države. Treba mu ruka prijateljstva i pomoć države, županije i naših susjednih gradova i općina. Jedino tako možemo uspješno rješavati probleme koje imaju naši građani. Sve ostalo je izbjegavanje obaveza. Mi imamo političku odgovornost i tu ideju želimo prenijeti na Zadarsku županiju. Hrvatska je na rubu i napokon treba početi rješavati svoje esencijalne probleme – kazao je predsjednik virskog Općinskog vijeća.


“Bili smo primjer, a sada želimo i tražimo iskorak”




– Postali smo simbol bespravne gradnje i taj križ nosimo još i danas, iako na Viru danas nema bespravne gradnje. Sasvim suprotno, želimo pokazati kako se uređuje i voli svoje mjesto. Počeli smo s takvom praksom početkom dvijetisućitih kada su čak Grad Zadar i Zadarska županija prihvatili metode i načine s kojima smo se u Općini Vir koristili da bi mjesto doveli na višu komunalnu razinu. Ponovno smo u istoj situaciji i zato tražimo sljedeći iskorak kao novi primjer za sve druge jedinice lokalne samouprave – naveo je Vučetić.