Nedjelja, 1. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

KULTURNA MANIFESTACIJA

Zadarski umjetnici u Sarajevu predstavili bogatstvo poezije i likovne umjetnosti

Autor: Matea Guzalić

31.08.2024. 16:01
Zadarski umjetnici u Sarajevu predstavili bogatstvo poezije i likovne umjetnosti

Foto: Osobna arhiva



Sarajevo je proteklog vikenda bilo domaćin Udruzi likovno-književne unije (ULKU) »Vlaho Bukovac« iz Splita, koja je kroz dvije večeri predstavila bogatstvo poezije i likovne umjetnosti. Ova kulturna manifestacija, održana u prekrasnom ambijentu na Baščaršiji, donijela je snažan doživljaj umjetnosti, spajajući ljude iz različitih krajeva i kulturnih sredina.


Prva večer, posvećena poeziji, održana je u ART Kući sevdaha na Baščaršiji, u intimnom ambijentu koji je dodatno oplemenio doživljaj za okupljene ljubitelje poezije. »Bukovci«, kako od milja nazivaju članove Udruge, priredili su inspirativnu pjesničku večer koja je oduševila sarajevsku publiku. Poseban trenutak večeri bio je nastup pjesnika iz zadarskog Perušića, Branka Antunovića, te Jasenke Medvedec iz Biograda. Antunović je prije recitacije svojih domoljubnih stihova iznenadio publiku interpretacijom sevdalinke »U Đul bašti kraj šimšira«, što je izazvalo pljesak i ovacije.


Večer je bila obogaćena i glazbenim dijelom u kojem je sudjelovao gitarist Marijo Dulčić iz Splita, izvodeći dalmatinske pjesme koje su savršeno upotpunile atmosferu. Program je vodila Ljiljana Jerončić, pjesnikinja iz Splita. Domaći pjesnici, članovi Udruge »Kultura Snova« iz Zagreba, također su se pridružili i svojim stihovima oplemenili ovaj događaj. Po završetku večeri, prepunoj emocija i suza radosnica, pjesnici su razmijenili kontakte i izrazili želju za ponovnim susretom, možda već u Perušiću na Večeri duhovne poezije.




Druga večer bila je posvećena likovnoj umjetnosti, a održana u galeriji Samostana Sv. Ante na Bistriku. Svečano je otvorena izložba na kojoj su svoja djela izložili brojni članovi »Vlaha Bukovca«. Među njima su se našli i zadarski umjetnici, poput Branka Antunovića koji je predstavio fotografiju starog broda snimljenu tijekom zadarskog zalaska sunca, te Marije Ivoš iz Zadra, koja je izložila svoje ulje na platnu pod nazivom »Kornati«. U ime domaćina, goste je pozdravio gvardijan samostana, fr. Stipan Radić, dok je izložbu otvorila Hiba Mustafić, predsjednica Udruge likovnih umjetnika Hrvatskog kulturnog društva »Napredak« – Sarajevo, koje je ujedno i organizator izložbe.


Izložbu je popratio i osvrt prof. dr. sc. Gorana Sučića, koji je istaknuo važnost slobode umjetničkog stvaralaštva i iskrenosti u pristupu umjetnika. Nakon otvorenja izložbe, gosti su uživali u bogatom domjenku koji su pripremili članovi »Vlaha Bukovca« i domaćini. Uz poljički soparnik i ravnokotarska vina, gosti su se opustili u prijateljskoj atmosferi, zaokruživši tako ovaj iznimno uspješan kulturni događaj.