Subota, 31. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

PROJEKT

Sveučilištu u Zadru 529.200 eura za projekt SMART-Water

Autor: Hina

31.08.2024. 14:37
Sveučilištu u Zadru 529.200 eura za projekt SMART-Water


Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić s ravnateljem Instituta Ruđer Bošković  D. M. Smithom potpisao je 1,3 milijuna eura vrijedan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt SMART-Water u kojem je IRB vodeći partner, dok su partneri na projektu Sveučilište u Zadru, Park prirode Hutovo Blato (BiH), Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (CG) te Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore (CG).




Projekt SMART-Water odobren je za financiranje u sklopu programa Interreg VI-A IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2021 – 2027. Ukupna vrijednost projekta je 1.532.652,51 EUR od kojih su sredstva IPA III CBC  1.302.754,62 EUR. Sveučilištu u Zadru dodijeljen je proračun u iznosu od 529.200,00 EUR.


Projekt je sufinanciran sredstvima ERDF i IPA III fondova Europske unije. Cilj projekta je poboljšati postupke kontrole kvalitete kopnenih (jezerskih) voda korištenjem modela umjetne inteligencije. Projektna istraživanja će se provoditi na tri pilot lokacije: Vranskom jezeru (HR), Deranskom jezeru (BiH) i dijelu Skadarskog jezera (CG).


U provođenju projektnih aktivnosti sudjelovat će djelatnici Centra za geoprostorne tehnologije i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru pod voditeljstvom izv. prof. dr. sc. Silvije Šiljeg, koji će razviti metodološki okvir praćenja i procjene kvalitete vodnih tijela integracijom četiri pristupa: in-situ uzorkovanja, regresijskih analiza, daljinskim istraživanjima i umjetnom inteligencijom, a sve s ciljem identifikacije rizika.




Svrha projekta je očuvanje kopnenih voda, unaprjeđenje postojećih zakonodavnih okvira, efikasnije upravljanje kopnenim vodama u regiji, podizanje svijesti javnosti o važnosti očuvanja voda, spremnost na klimatske promjene, prekomjernu eksploataciju i različite vrste zagađenja, ali i uključivanje lokalne zajednice, donosioca odluka i šireg kruga znanstvenika. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci.