Nikada nećemo odustati od traženja nestalih, vratit ćemo im identitet i grobna mjesta i tako donijeti mir i spokoj članovima njihovih obiteji, poručeno je sa konferencije kojoj su prisustvovali premijer Andrej Plenković i ministar branitelja Tomo Medved.


Hrvatska nabavlja novu opremu kako bi potraga za nestalima bila učinkovitija pa sada može identificirati ostatke nestalih koje do sada nije bilo moguće identificirati.




Najavljeno je i uvođenje pomoći za obitelji nestalih koji su ostali sami, a za nestalima koji više nemaju obitelji Hrvatska će i dalje tragati.


Izraženo je nezadovoljstvo zbog ponašanja Srbije i svih koji imaju informacije o nestalima, a ne žele ih podijeliti. Najavljene su izmjene zakona po kojima će uskraćivanje informacija o nestalima biti kažnjivo.


Za Hrvatsku je izrazito važno da pronađe sve nestale u Domovinskom ratu, naglasio je premijer Plenković.


“Unatoč svim opstrukcijama iz Srbije, ostvarili smo značajne rezultate u potrazi na nestalima. Vlada se nema pravo umoriti u traženju naših nestalih da na dostojanstven način utvrdimo njihovu sudbinu”, poručio je Plenković.


Tražit ćemo odgovornost za krivce


Nema sastanka s predstavnicima Srbije da se ne razgovara o toj temi. U tom kompleksnom lancu tražit ćemo odgovornost za krivce, a možda zbog toga nema odgovora na pitanja Hrvatske o nestalima, dodao je.


Plenković je podsjetio na zakone kjojima je regulirana potraga za nestalima i najavio daljnje unapređenje tih zakone i nabavu nove opreme za efikasniju potragu za nestalima.


Ministar branitelja Tomo Medved okupljenim obiteljima poručio je kako Hrvatska svakodnevno čini velike napore u potrazi na nestalima. Do sada je identificirano 268 nestalih, a Hrvatska još uvijek traga za 1792 osobe.


“I danas radimo na ekshumaciji posmrtnih ostataka pronađenih u Vukovaru. Partner u našim nastojanjima je Savez udruga obiteji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nastavit ćemo i dalje s istom predanošću i energijom”, kaže Medved.


Također je istaknuo je kako su svi rezultati u pronalasku nestalih rezultat rada hrvatskih institucija jer nema nikakve suradnje ili informacija iz Srbije.


Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla kako je sudionike skupa u Daruvaru okupila tuga.


“Zajedno smo u težnji i čežnji da dođemo do istine o našim najmilijima i vratimo im identitet i grobno mjesto. Nikad nećemo odustati, borimo se da članovi obitelji dožive smiraj prije nego umru. Našu borbu morat će nastaviti mlade generacije”, poručila je Alvir.