Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

OTVORENO PISMO

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi: 'Proračun Grada Zadra ne smije biti političko pitanje...'

Autor: Portal ZL

30.08.2024. 11:33
Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi: 'Proračun Grada Zadra ne smije biti političko pitanje...'

Foto: Luka Jeličić



Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi poslao je otvoreno pismo vijećnicama i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Zadra koje prenosimo u cijelosti:


– Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi koji zastupa svoje članice i članove u Gradskoj knjižnici Grada Zadra, u ime članica i članova, ali i svih djelatnica i djelatnika Gradske knjižnice Zadar, nakon ponovnog odgađanja donošenja proračuna Grada Zadra i nastavka agonije koja bi mogla rezultirati novim izborima, ovim putem, javno, izražava svoje duboko razočaranje i oqorčenost takvim odnosom prema javnim financijama Grada Zadra. Proračun Grada Zadra iz kojeg se financiraju javne potrebe građanki i građana Grada Zadra, a koji je temeljen na ubiranju poreza i prireza od njih samih, nije i ne smije biti poligon niti talac vaših međusobnih političkih nadmudrivanja i zahtjeva baziranih na samopromociji i ostvarenju određenih političkih interesa, očito u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora.


Proračun Grada Zadra ne smije biti političko pitanje, već je njegova svrha servisiranje javnih potreba Grada, između ostalih i servisiranje isplata osobnih dohodaka djelatnica i djelatnika kako Gradske uprave Grada Zadra, drugih ustanova čiji je osnivač Grad Zadar, pa tako i Gradske knjižnice Grada Zadra. Proračun Grada Zadra nije vaš osobni financijski fond već vam je samo povjeren na upravljanje i savjesnu, odgovornu i pravičnu raspodjelu. Kada smo već kod Gradske knjižnice Grada Zadra, plaće djelatnica i djelatnika, u odnosu na svakodnevno galopirajuće povećanje troškova života postale su nedostatne, a takvo stanje postalo neodrživo . Usporedbe radi, u odnosu na djelatnice i djelatnike Znanstvene knjižnice Zadar koja je od 01. siječnja 2024. godine potpala pod Zadarsko sveučilište, čime su im plaće značajno rasle, primjerice, diplomirani knjižničar, kao nositelj djelatnosti knjižnice, u Znanstvenoj knjižnici Zadar ima veću plaću od svojeg kolege u Gradskoj knjižnici Zadar za nevjerojatnih 41,52 %, spremačica za 19,70 % i tako redom, u odnosu na sva radna mjesta.




Ovakva situacija u Gradskoj knjižnici je neodrživa, te unatoč načelu ovog Sindikata da kroz socijalni dijalog rješava pitanje placa, Sindikat će biti primoran poduzimati druge mjere i radnje s ciljem zaštite prvenstveno dostojanstva svojih članica i članova, a onda i njihovih plaća, ali i svih ostalih djelatnica i djelatnika Knjižnice, putem sindikalnih akcija, s obzirom da smo dovedeni do zida kojeg vi, poštovane gradske vijećnice i vijećnici, ovakvim neodgovornim pristupom prema javnim financijama, činite neprobojnim i poigravate se dostojanstvom i egzistencijom onih koji od njega ovise. Stoga, pozivamo vas i apeliramo na savjesno i odgovorno postupanje jer vi ste samo reprezenti onih koji su vas birali i dužni ste o tim istima voditi računa, a građane Grada Zadra osloboditi okova međusobnih političkih intriga preko njihovih leda. Na osnovi gore navedenoga, ovime zahtijevamo žurno i neodgodivo izglasavanje proračuna Grada Zadra, te s tim u vezi neodgodivo povećanje plaća i drugih materijalnih prava u Gradskoj knjižnici Zadar, koje zahtjeve ćemo uputiti u upravu Grada Zadra, stoji u pismu.