Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

raspisani natječaji

Sukošan i Bibinje još bez liječnika

Autor: Nikolina Lucić

30.08.2024. 07:30
Sukošan i Bibinje još bez liječnika

Foto: Luka Jeličić



Pacijenti dviju zadarskih općina još će neko vrijeme biti bez liječnika obiteljske medicine, potvrdio nam je to Mario Kožul, zamjenik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije. »Alarm« koji već nekoliko mjeseci zvoni u ordinacijama zadarskog Doma zdravlja nikako se ne gasi. Ljetna je sezona na izmaku i postojeći djelatnici teškim su radom izdržali napor uobičajenog rada sa svojim pacijentima, kao i dodatne zahtjeve zbog turističke sezone i bolovanja kolega.


Naime, nakon što smo već izvještavali, sukošanskog je liječnika Silvija Altaraca prije skoro dva mjeseca u ordinaciji fizički napao nezadovoljni pacijent, zbog čega je liječnik otišao na bolovanje. Ravnateljica Renata Bek najavila nam je njegov povratak na posao, no Altarac je ipak napustio posao u Domu zdravlja.


– Dr. Altarac je našao drugi posao, odlazi iz naše županije i trenutno je pod otkaznim rokom, ambulanta je fizički zatvorena, a pacijenti sve potrebno mogu dobiti u ordinaciji dr. Vlatka Grkovića na Poluotoku, kazao nam je Kožul dodavši kako je natječaj ne samo za posao liječnika, već i medicinske sestre/tehničara, raspisan 21. kolovoza i otvoren do 29. kolovoza.




– U takvim slučajevima putem ugovorenog pružatelja usluga medicinskog programa, određena ordinacija ima uvid u stanje pacijenata i taj liječnik ima sve ovlasti za rad. Ponovno otvaranje ambulante bit će formiranjem tima liječnik/sestra o čemu se pregovara s nekoliko liječnika koji završavaju ljetne ugovore u drugim zdravstvenim ustanovama, najavio je Kožul, dok Sukošanci i dalje za liječničku uslugu moraju ići u Zadar.


Neposredno nakon što je dr. Altarac otvorio bolovanje, prvotno su bili upućivani u bibinjsku ambulantu dr. Larise Hrebeniuk, no i ona je ubrzo nakon dr. Altaraca otišla na bolovanje. Vrata te ambulante i dalje ostaju zatvorena, jer raspisan je natječaj za novog liječnika, dok se stalna liječnica, dr. Buljat Mioković ne vrati s rodiljnog dopusta.


– Liječnica Hrebeniuk je našla drugi posao, odlazi iz naše županije i trenutno je pod otkaznim rokom, u ambulanti je samo medicinska sestra, a natječaj za novog liječnika je raspisan i traje do 2. rujna, istaknuo je Kožul.


Pacijentima tako ostaje još neko vrijeme čekati dolazak novih liječnika u lokalne ambulante i privremeni odlazak drugim liječnicima po terapije i pomoć. Za nadati se jedino kako će se na natječaje netko i javiti.