Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

okupljanje

U Pagu održan 23. susret pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike

Autor: Portal ZL

29.08.2024. 19:45
U Pagu održan 23. susret pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike

Foto: Elvis Šmit / Radio Pag



Od 22. do 25. kolovoza u Pagu su se okupili pjesnici iseljenici s pet kontinenata na 23. susretu Hrvatske iseljeničke lirike New York. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa, Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza Astoria New York, Društva hrvatskih književnika – ogranak Zadar, Matice Hrvatske – ogranak Pag, Grada Paga i Turističke zajednice Paga, piše Radio Pag.




23. susret Pjesnika HIL-e NY održan je u atriju Kneževa dvora. Prva večer 23. susreta bila je svečana akademija koja je započela izvođenjem hrvatske himne, nakon čega je minutom šutnje odana počast hrvatskim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu.


Na početku večeri okupljenima su se obratili savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u uredu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Croatiana Gregurić, prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu na Sveučilištu u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prof. Ivan Paštar, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, voditeljica riječkog ureda Hrvatske matica iseljenika Renata Garbaj, te jedan od organizatora susreta u Pagu Mijo Bijuklić.


Nakon uvodnog recitala paškog pjesnika Branka Barbira i pjesme klape Sol uslijedio je recital pjesnika koji su dugogodišnji sudionici manifestacije Hrvatske iseljeničke lirike New York. Iz pijeteta prema preminulim pjesnicima pročitani su i njihovi odabrani stihovi. Vrhunac večeri bila je najava pjesnika kojima je ovo bilo prvo sudjelovanje na susretu pjesnika iseljenika.




To su Marijana Dokoza, Jadranka Klobučar Gross, Ewald Hold, Zoran Jašek, Ante Mateša, Srećko Mavrek, Irena Stanić Rašini i Mijo Bijuklić. Njihove pjesme bit će uvrštene u 23. zbirku pjesama pod naslovom “Paški troplet u stihovima Hrvatske iseljeničke lirike New York”, čiji će recenzent biti književnik Vlatko Majić.


Ova zbirka pjesama, nastala tijekom susreta u Pagu, bit će predstavljena 2025. godine u New Yorku, kada će se svečano obilježiti 25. godišnjica postojanja i uspješnog djelovanja udruge.




Hrvatska iseljenička lirika New York, udruga osnovana 2000. godine pri Hrvatskoj katoličkoj misiji u Astoriji, New York, okuplja hrvatske iseljenike pjesnike iz cijelog svijeta i uspješno djeluje već 24 godine.


Kroz to vrijeme, udruga je iznjedrila 22 zbirke pjesama, a povodom 20. godišnjice djelovanja, objavljena je monografija pod naslovom “Tisuće milja opletenih stihovima”, koja je predstavljena na 20. susretima na Sveučilištu u Zadru.


Drugi dan susreta započeo je skladnim glasovima ženske klape Peružini. Don Dario Tičić, svećenik paških korijena, održao je stručno predavanje na temu “Povijest grada Paga i Bartul Kašić – kulturni i vjerski znanstvenik” u kom je istaknuo značaj grada domaćina i njegovog najistaknutijeg sina.


U svjetlu obilježavanja 500. obljetnice smrti Marka Marulića, prigodno predavanje održao je ugledni umjetnik Igor Paro, koji je predavanje završio pjesmom na lutnji iz vremena djelovanja Marka Marulića, u zdanju koje je tad izgrađeno.


Predstavljena su i dijela članova HIL-e: zbirke pjesama “Soneti kroz godine” autora Miše Bijuklića iz Beča, koju je predstavio istaknuti književnik Enes Kišević, te knjiga Ivane Bačić Serdarović iz Sydneya pod naslovom “Mojmir” koju je predstavio je prof. Luka Budak, umirovljeni predavač na Odsjeku za međunarodne studije, te utemeljitelj i ravnatelj Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie u Sydneyu.


Predstavljena je i 22. zbirka pjesama HIL-e NY, pod naslovom “Dubrovniče vječni grade – umjetnošću na dar tebi iz cijelog svijeta”, koja je nastala prošle godine na susretu pjesnika HIL-e u Dubrovniku, te ponovljeno izdanje prve zbirka pjesama HIL-e NY “Šestero putnika ranjena srca”.


Večer su pjesmom popratili Dubrovački kavaljeri te nastup uz gitare Tomislava i Franka Fačunija.
Susret je završio misnim slavljem u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu.


Tijekom susreta, sudionici su se upoznali s kulturno-povijesnim spomenicima grada Paga. Posjetili su Galeriju paške čipke, Pašku solanu, kuću Bartula Kašića, spomenik Jurju Dalmatincu te druge znamenitosti Paga.