“Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva”, poručili su u četvrtak iz policije kojoj je prijavljeno kazneno djelo računalne prijevare.


Naveli su da je sredinom kolovoza oštećenog 43-godišnjaka s područja općine Oriovac kontaktirala nepoznata ženska osoba koja mu se predstavila kao agentica za kriptovalute i ponudila mu “sigurno” ulaganje u kupovinu kriptovaluta s ciljem zarade veće svote novaca.


Od te osobe zaprimio je poveznicu za internet bankarstvo u koju je unio svoje podatke o bankovnom računu kako bi mu se izvršila isplata.




Nedugo zatim primio je obavijest na mobitel da je preko internet bankarstva dignut kredit od nekoliko tisuća eura, koji mu je nepoznata osoba skinula s računa.


U policiji ističu da nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ove prijevare te su nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli posebno izvješće kao dopunu prijave za kazneno djelo računalne prijevare.




Građane upozoravaju da budu oprezni, kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara.


“Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac”, istaknuli su.


Kako bi izbjegli takve prijevare, dodaju, prije svega je potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju, što ocjenjuju kao prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.


Tijekom komunikacije, tvrde, nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija.