Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

FEŠTA OD SIRA

U Kolanu manifestacija poznate hrvatske otočne delicije

Autor: Marinko Glavan

29.08.2024. 10:10
U Kolanu manifestacija poznate hrvatske otočne delicije

Foto: LUKA JELIČIĆ



Rekordnih četrdeset proizvođača predstavit će najpoznatiju i najcjenjeniju deliciju otoka Paga, na tradicionalnoj Fešti od sira koja će sutra, u petak 30. kolovoza, biti održana u Kolanu, kolijevci i središtu proizvodnje paškog sira. Riječ je o već osmoj po redu Fešti koja slavi sir prepoznat u cijelom svijetu koji nastaje zahvaljujući specifičnim i često surovim klimatskim uvjetima i ispaši paške ovce na kamenjaru prošaranom aromatičnim i ljekovitim biljem, kao i znanju i trudu vrijednih otočana koji umijeće proizvodnje paškog sira prenose s generacije na generaciju.




– Fešta od sira tradicionalno se održava zadnji petak u kolovozu inicijativom Udruge proizvođača paškog sira i okuplja najbolje proizvođače sira s otoka Paga i zaljubljenike u sir. Na ovogodišnju, osmu po redu Feštu od sira, koja nosi i oznaku »Hrvatski otočni proizvod«, kao nematerijalno kulturno dobro, dolazi rekordnih 40 proizvođača, a velika je čast i što se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske. Manifestacijom se predstavlja paški sir koji se još uvijek radi na autohtoni način, a ove godine smo pripremili najbogatiji program do sad, najavljuje Sabina Gligora Sabalić, direktorica Turističke zajednice Općine Kolan koja je uz Općinu Kolan i Udrugu proizvođača paškog sira organizator ove manifestacije.


Uz predsjednika RH, pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zadarske županije. Program ovogodišnje Fešte od sira je zaista bogat i primjeren za sve uzraste. U popodnevnim satima održat će se brojne edukativne radionice, poput »Zalogaji za pamćenje« pod stručnim vodstvom edukatorice Manuele Plohl, u kušaonici sirane Gligora. Na radionici će se, ističu organizatori, sljubiti vina i sirevi sirana Udruge proizvođača paškog sira koji imaju certifikat izvornosti. U sklopu programa Fešte je i radionica pletenja i izrade gipsa na kojima će se koristiti otočni materijali i motivi, kao i likovno-kreativna radionica za odrasle »Say cheese and paint« te promocija knjige »The Cheesemaker’s Daughter« američke spisateljice Kristin Vuković, u čijem su središtu radnje upravo otok Pag i paški sir. Sve to odvijat će se uz degustaciju sireva brojnih lokalnih sirana čija će vrata biti otvorena za sve posjetitelje koji se žele upoznati s tradicionalnom i jedinstvenom proizvodnjom sira. Pored njih, predstavljaju se i izlagači ostalih autohtonih proizvoda. Uz stručne panele, okrugli stol i posebnu ponudu Etnografske zbirke, posjetitelje očekuje i odličan zabavni program, od folklornih nastupa do koncerta grupe Dalmatino.