Institut Ruđer Bošković (IRB) je vodeći partner u projektu koji će se provoditi u sklopu Interreg IPA Programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2021. – 2027., a partneri su još Sveučilište u Zadru, Park prirode Hutovo blato (BiH), Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (CG) te Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore (CG), priopćeno je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.


“Vlada i Ministarstvo na različite načine podupiru sve inicijative usmjerene na istraživanje i razvoj, a i kompletna omotnica EU sredstava orijentirana je na to. Posljednjih godina, posebno od ulaska u EU, Hrvatska se podiže na ljestvicama ulaganja u istraživanje i razvoj i tu je vidljiva poveznica s ulaganjima iz europskih fondova, i po pitanju broja istraživača i po pitanju projekata koji se provode”, istaknuo je Erlić.




Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030., dodao je, postavili su ambiciozan cilj od tri posto BDP-a koje planiraju ulagati u istraživanje i razvoj. Pohvalio je Institut koji, kao najveća i najznačajnija hrvatska institucija u tom području, provodi brojne EU projekte koje su prepoznali kao redovan razvojni alat za ostvarenje poslovnih ciljeva.


Ravnatelj Smith precizirao je da je IRB u prošloj financijskoj perspektivi proveo “14 prekograničnih projekata, više od 30 projekata u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te brojne projekte iz Programa Obzor.


Time, naglasio je Smith, potvrđuju stratešku orijentiranost prema EU projektima.


“Projekt SMART-Water nastavak je naših aktivnosti, a fokusiran je na razvoj baze podataka o praćenju kvalitete kopnenih voda, koja je ključna za razvoj strategija za rješavanje problema eutrofikacije vode”, dodao je.


Ministar je na IRB-u obišao građevinske radove u okviru projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), vrijedan više od 100 milijuna eura, kojim će se razviti multidisciplinarno okruženje za istraživanje i razvoj te Institutu omogućiti podizanje kvalitete znanstvenih istraživanja.


Obišao je i  radove na objektima za potrebe znanstvenika iz područja kemije i molekularne medicine te iz domene računalnih znanosti.