Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

USPJEŠNA PRIČA

Ivona Juranić Dedić: 'Ono što nas posebno raduje je dolazak gostiju iz ostalih tržišta...'

Autor: Nikolina Lucić

28.08.2024. 15:15
Ivona Juranić Dedić: 'Ono što nas posebno raduje je dolazak gostiju iz ostalih tržišta...'

Foto: TONI PERINIĆ



Otkada su se tri zadarske općine koje gravitiraju Novigradskom moru odlučile zajedno udružiti i stvarati nove turističke priče – Turistička zajednica područja Novigradskog mora niže uspjehe i otvara nova vrata boljim programima. Od poznate manifestacije posvećene novigradskoj dagnji, do tradicionalne posedarske trke tovara i večeri folklora, podebljano brojnim koncertima diljem regije, ljeto iza direktorice Ivone Juranić Dedić dugo je i uspješno. Iako bilježe tek jedan postotni pad prometa, iznimno su zadovoljni ovim ljetom.


Eno-gastro destinacija


– Što se tiče turističkog prometa u odnosu na prošlu sezonu, bilježimo pad prometa od jedan posto u dolascima te četiri posto u noćenjima. Tradicionalno prvo mjesto zauzimaju gosti iz Njemačke, na drugom mjestu su Hrvati, a slijede ih gosti iz Slovenije, Poljske, Austrije i Češke. Ono što nas posebno raduje je dolazak gostiju iz ostalih emitivnih tržišta kao što su Španjolska, Kanada i Finska. Unatoč statističkim pokazateljima naše zadovoljstvo je potaknuto dobrim najavama za mjesec rujan te se veselimo dobroj posezoni, poručila je Juranić Dedić, koja zajedno s kolegama iz općina Novigrad i Poličnik marljivo radi na što boljoj prezentaciji ovog dijela zadarskog kraja na međunarodnom tržištu. Udruživanje im je u mnogočemu olakšalo posao i otvorilo mnoga nova vrata.


– Kada su u pitanju smještajni kapaciteti, pokazatelji nisu pretjerano različiti od prethodnih godina. Evidentiran je porast rješenja objekata kuća za odmor visoke kategorizacije. Turistički promet na području TZ-a Novigradsko more odvijao se nesmetano zahvaljujući dobroj organizacije Turističke zajednice i institucija koje djeluju unutar JLS-a, dodala je Juranić Dedić.




Odmor visoke kategorizacije i povećana potražnja za luksuznim odmorom u našoj regiji svakako je znak zaokreta ka kvalitetnijem odmoru.


– Tijekom ove turističke sezone održane su brojne fešte, kulturne i zabavne manifestacije uključujući i one gastro karaktera. Svakako valja izdvojiti tradicionalne fešte kao što su »Okusi novigradske dagnje«, »Trka magaraca« u Posedarju i »Gastro večer« u Poličniku koje iz godine u godinu posjećuju turisti, ali i domaće stanovništvo, naglasila je direktorica, potvrdivši tako još jednom status eno-gastro destinacije koju uživa cijela Zadarska županija. Svaki kutak naše regije, potvrdilo se, nudi svoje jedinstvene delicije i tradicijske recepte, koji ne prolaze neprimijećeno.


Brojni sajmovi


– Potaknuti prošlogodišnjim iskustvom i sve većem broju zainteresiranih izlagača, tijekom ove sezone održani su i brojni sajmovi na različitim lokacijama. Lokalni OPG- ovci, ali i OPG- ovci i obrtnici iz drugih općina ovogodišnji program upotpunili su brojnim domaćim proizvodima. Uz tradicionalnu dalmatinsku glazbu i proizvode, ove godine u suradnji s LAG – om »Bura« dodatan interes potaknuli su i egzotični proizvodi kojima se dodatno naglašava važnost podizanja svijesti o klimatskim promjenama, istaknula je Juranić Dedić, kazavši kako se bogat program nastavlja i u jesen.


– Dio programa nastavlja se i u mjesecima pred nama kako bi se potaknula turistička aktivnost i izvan glavne sezone, pa nas u narednim mjesecima očekuje i susret klapa u Poličniku, 23. olditimer auto rally u Novigradu, razne kreativne radionice kao i XC Zimska liga Dalmacije u suradnji sa BK Posedarje. Smješteno u srcu Dalmacije, područje Novigradskog mora nezaobilazno je odredište koje očarava brojne posjetitelje širom svijeta, zaključila je Juranić Dedić.