Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

zaradili kaznenu prijavu

Belgijac i Kosovar kod Gračaca pokušali krijumčariti migrante

Autor: Portal ZL

28.08.2024. 14:19
Belgijac i Kosovar kod Gračaca pokušali krijumčariti migrante

Foto: Reuters



Policijski službenici Postaje granične policije Gračac su u ponedjeljak, 26. kolovoza u dva odvojena događaja spriječili prijevoz stranih državljana na području Policijske uprave zadarske.


Naime, na širem području Gračaca, u jutarnjim satima policijski službenici su zaustavili kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 45-godišnji državljanina Belgije, dok su u večernjim satima zaustavili automobil s kojim je upravljao 40-godišnji vozač, državljanina Kosova.


U oba vozila nalazilo se više stranih državljanina.




Provedenim kriminalističkim istraživanjima nad 45-godišnjim državljaninom Belgije i 40-godišnjim državljaninom Kosova, utvrđena je sumnja da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane, koji su na nezakonit način prešli državnu granicu, do krajnjeg odredišta.


Prema stranim državljanima je postupano sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.


Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. Kaznenog zakona, protiv 45-godišnjaka i 40-godišnjaka se podnose kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu te je 40-godišnjak u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske.