Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

deficitarna zanimanja

Županija za udžbenike dijela srednjoškolaca osigurala 73 tisuće eura

Autor: Goran Šimunov

28.08.2024. 08:49
Županija za udžbenike dijela srednjoškolaca osigurala 73 tisuće eura

Foto: Mislav Klanac



Zadarska županija i u školskoj godini 2024./2025. financirat će kupnju udžbenika učenika prvih razreda novih deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Županija. Ovu odluku donio je nedavno župan Božidar Longin.


Procjenjuje se da će u deficitarnim zanimanjima u školskoj godini 2024./25. biti 1.071 učenik. Zadarska županija je za ovu namjenu u proračunu za 2024. osigurala 73 tisuće eura.


Deficitarno zanimanje podrazumijeva ono zanimanje koje se nalazi u Preporukama za upisnu politiku i politiku stipendiranja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za Zadarsku županiju, za 2024. godinu.




Pod ovim pojmom podrazumijeva se i ono zanimanje za koje i sama škola procijeni da je deficitarno. Nova deficitarna zanimanja prema Preporukama HZZ-a za Zadarsku županiju za 2024. su vodoinstalater/ka, autolimar/ica, automehatroničar/ka i frizer/ka.


Pravo na osiguravanje besplatnih udžbenika ostvaruju učenici prvih razreda novih deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija i koji imaju prebivalište na području Zadarske županije, a u skladu s mišljenjem ravnatelja škole.


Pravo financiranja troškova nabave udžbenika ne ostvaruju učenici kojima se troškovi u cjelini financiraju iz drugih izvora.


Kroz ovu mjeru Županija želi poticati prilagodbu i jačanje sustava za unaprjeđenje regionalnog tržišta rada u novim okolnostima četvrte industrijske revolucije s posebnim naglaskom na poticanje samozapošljavanja.


Pravo na besplatne udžbenike u školskoj godini 2024./2025. traje do kraja nastavne godine istekom koje je učenik, odnosno njegov roditelj/skrbnik, obvezan sve zadužene udžbenike vratiti školi neoštećene, radi korištenja u idućim školskim godinama.


Udžbenici su vlasništvo škola i one ih daju na uporabu učenicima sve dok su u uporabnom, odnosno primjerenom stanju, tako da se svake godine nabavljaju samo oni udžbenici koji za sljedeću školsku godinu nedostaju, ako su promijenjeni, oštećeni ili je povećan broj učenika.


Učenici i roditelji/skrbnici imaju obvezu i moraju se brinuti o tome da nakon završetka nastavne godine neoštećene udžbenike vrate školi kako bi ih mogle koristiti i sljedeće generacije učenika.


Roditelji/skrbnici školi su dužni namiriti puni iznos cijene za izgubljene, nestale ili ukradene udžbenike i 80 posto cijene za oštećene udžbenike.