Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

apsurdna situacija

DP za Penavu unajmio luksuzan stan, a ne znaju ni sami zašto

Autor: Tihana Tomičić

28.08.2024. 08:36
DP za Penavu unajmio luksuzan stan, a ne znaju ni sami zašto

Foto: Davor Kovačević/NL



Uoči izbora u DP-u koji se održavaju u subotu 31. kolovoza rasplamsala se rasprava o tome zna li se Stipo Mlinarić Ćipe, Penavin najbliži suradnik, uopće prekrižiti (!), što je očito važan detalj njegove kampanje.


Naime, nakon afere »petsto eura«, u kojoj ga brat zamjenika predsjednika stranke Marija Radića optužuje da je izvlačio novac iz braniteljske udruge, Stipo Mlinarić Ćipe, kandidat za zamjenika predsjednika Domovinskog pokreta, našao se u novoj aferi – DP-ovci se javno razračunavaju oko toga tko se zna, a tko ne zna prekrižiti.


Bizarna svađa


Osim Ćipe, u »aferi« su i njegov stranački rival Igor Peternel i desničarski TV voditelj Velimir Bujanec. Mlinarić Ćipe je nedavno provocirao Peternela rekavši da će ga, kada se budu čitali izborni rezultati, naučiti kako se barem pravilno prekrižiti.




No, onda je Bujanec na svojem Facebook profilu objavio video koji pokazuje da ni Mlinarić Ćipe nije baš vješt u tome, a on je na kraju odgovorio novim videom na društvenim mrežama, gdje dokazuje da se itekako zna prekrižiti.


Bujanca je optužio da je manipulator koji je montirao snimku, a sad se očekuje nastavak bizarne svađe u kojoj zdušno sudjeluje i sam Bujanec, podržavajući struju protiv Penave.


– Jasno je da je cilj ovakvih degutantnih manipulacija diskreditacija jer sve ovo dolazi u trenutku unutarstranačkih izbora. Apelirao bih na ljude da ne nasjedaju na manipulacije koje dolaze od određenih ljudi, vjerujte svojim očima, a ne onome što vam serviraju i što žele da vjerujete, napisao je Stipo Mlinarić Ćipe uz snimku.



Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisao je pak kao ovlaštena osoba u ime stranke krajem travnja ove godine ugovor s najmodavcem Slavkom Gašparovim o zakupu nekretnine veličine oko 85 kvadratnih metara, u luksuznoj zgradi u Zagrebu u Veslačkoj ulici.


Radi se o stanu s dvije garaže koji DP plaća 1.200 eura mjesečno, a prema navodima Penavinih kolega, radi se o stanu koji koristi on osobno.


Tihe djelatnosti


U ugovoru doslovno stoji kako se nekretnina iznajmljuje za obavljanje »tihih registriranih djelatnosti« za Domovinski pokret, ali u vrhu stranke smatraju da Penava prostor koristi za vlastiti boravak, pa nije jasno tko zapravo i za što točno koristi tu nekretninu.


Iako ima pravo na stan sukladno funkciji potpredsjednika Hrvatskog sabora, ili pravo na naknadu troškova za stan koju država zastupnicima izvan Zagreba plaća 650 eura mjesečno, predsjednik DP-a odlučio se, čini se, na drugi model rješavanja svog stanovanja dok boravi izvan Vukovara, gdje on i njegova obitelj imaju prebivalište.


Ugovor je potpisan na godinu dana, a riječ je o stanu na trećem katu zgrade u Veslačkoj ulici, koja je poznata po tome što se stanovi u njoj prodaju po cijenama od oko pet tisuća eura po kvadratu i u kojoj žive mnogi javnosti poznati građani, a kao najmodavci navode se spomenuti Slavko Gašparov, te Ivo Jurič.


Za objašnjenje ove situcije upitali smo jučer samog Penavu, koji nije odgovarao na pozive i poruke, dok je njegova PR-ovka Doris Drmak obećala poslati izjavu s objašnjenjem ove situacije koja financijski predstavlja trošak za stranku, no izjavu nismo dobili.


U svakom slučaju, u imovinskoj kartici Ivana Penave nije navedeno da ima ikakve veze s Veslačkom ulicom, a odgovor Sabora o tome nadoknađuju li mu se troškovi smještaja u Zagrebu, i na kojoj adresi, još čekamo.


Radićev tim zadovoljan rastom javne podrške


Mario Radić, koji se s Ivanom Penavom bori za mjesto šefa stranke, jučer je bio u Splitu gdje se sastao s članstvom, uvjeren kako pobjedu već ima u džepu.


Objasnio im je kako, kad pobijedi, neće vući nikakve nagle poteze što se tiče ministara u Vladi, ali svakako će unutar stranke organizirati nakon 60 dana nove izbore po novim pravilima, po modelu jedan čovjek-jedan glas, čime će trajno demokratizirati stranku.


U njegovom su timu zadovoljni što ih sve više članova podržava javno, dok su ministri koji su bili bliski Penavi, Ante Šušnjar i Josip Dabro, zadnjih dana vidno nedostupni javnosti, iz čega zaključuju da čekaju rasplet i da žele zadržati stabilnost Vlade.


»Nitko više ne misli da Penava uopće može pobijediti u subotu«, rekao nam je Mario Radić.