Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

NOVI PROJEKTI

PP VRANSKO JEZERO Nakon nove staze uz obalu, gradi se ornitološka postaja

Autor: Nina Vigan

27.08.2024. 13:18
PP VRANSKO JEZERO Nakon nove staze uz obalu, gradi se ornitološka postaja

Foto: Arhiva ZL



Park prirode Vransko jezero predstavlja jedinstveno bogatstvo biološke raznolikosti u Zadarskoj županiji. Područje parka, specifično je u Hrvatskoj, ali i u Europi, stoga ne začuđuje rast broja posjetitelja koji odlaze iz parka puni lijepih dojmova. Sve veći broj turista dolazi se diviti ljepotama naše županije, a s vidikovca Kamenjak, one su kao na dlanu.


O sezoni i novostima u Parku razgovarali smo s ravnateljem Parka prirode Vransko jezero, Šimom Mršićem, koji je istaknuo kako u Parku svatko može pronaći nešto zanimljivo za sebe, iako, najatraktivniji je ipak Kamenjak.


Najave dobre posezone


– Što se tiče dosadašnjeg tijeka sezone, ona je otprilike na lanjskim brojkama, dok u posezoni imamo dosta najavljenih grupa koje su karakteristične za pred i posezonu. Ovaj glavni dio sezone je uglavnom vezan za individualne posjetitelje. Što se tiče posjećenosti, najposjećeniji je info centar Kamenjak, s kojeg se pruža pogled na čitav kornatski arhipelag, na dio Šibensko-kninske županije i Pašmanski kanal. To je najatraktivnija točka i tu dolazi najviše posjetitelja. Zatim, iznimno dobro je posjećen i info centar Crkvine, dio je gdje posjetitelji mogu prošetati poučnom stazom u dužini 600 metara te se upoznati s ptičjim vrstama koje obitavaju na području jezera, kazao je Mršić.




Ono po čemu je Park poznat diljem Hrvatske i šire je Ornitološki rezervat koji je uvršten u listu važnih ornitoloških područja u Europi. O bogatoj fauni svjedoče i podaci Parka o preko 260 vrsta ptica koje u rezervatu žive, gnijezde se, zimuju ili ga tijekom selidbe koriste kao odmorište i hranilište. Tijekom zime na Vransko jezero sleti 87 vrsta zimovalica, a za sunčanih zimskih dana može se vidjeti i do 100.000 ptica kako uživaju u blagoj klimi i obilju hrane, dok je tijekom jesenske i proljetne seobe na Vranskom jezeru zabilježeno preko 140 vrsta preletnica. Dolaskom na Vransko jezero, posjetitelji, dakle, mogu uživati u promatranju biljnog i životinjskog svijeta, mogu se okupati u jezeru na području centra Prosika, baciti udicu ukoliko imaju dozvolu, ali se i okušati u kajakarenju ili bicikliranju.


Upravo je novouređena biciklistička staza duž obale jezera.


– Ovo proljeće, otvorena je novouređena pješačko- biciklistička staza u duljini nešto manjoj od pet kilometara. U tom dijelu parka, do sad su biciklisti vozili po magistrali, a sad imaju mogućnost vožnje uz samu obalu jezera. Ova staza otvorena je 1. svibnja s biciklističkom utrkom koju organizira BBK Pakoštane. Inače, još jedan dio ponude je i vožnja brodom po jezeru, ali s obzirom na niski vodostaj, ta aktivnost je, nažalost, trenutno nedostupna, objasnio je Mršić predstavivši nam neke od bitnijih projekta kojima su trenutno zaokupirani.


Šime Mršić, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero


Tradicionalni sajam


– Krenuli smo s izgradnjom ornitološke postaje, to je projekt koji je vrijedan nešto više od 430 tisuća eura, plus PDV. Radovi su krenuli, a nadamo se da će do iduće sezone ornitološka postaja s pristupnom stazom i promatračnicom biti završena te da će volonteri koji dolaze na svoje kampove biti zadovoljni novim objektom. Također, od značajnih projekata tu je projekt Interreg Euro-MED »WE GO COOP« koji pokušava uspostaviti sustavni pristup zajedničkom upravljanju i očuvanju bioraznolikosti, te projekt naziva ACTION financiran sredstvima Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027. To je projekt vrijedan 2.402.734,00 eura, od čega na naš Park prirode ide nešto manje od 300 tisuća eura. Cilj projekta je analizirati postojeće rizike u sličnim područjima, kao što je delta Neretve, delta rijeke Po, obala Dunava i slično, s posebnim naglaskom na usluge ekosustava, osobito one koji mogu utjecati na otpornost ekosustava na klimatske promjene, istaknuo je Mršić te dodao kako je za posjetitelje i lokalno stanovništvo vrlo bitan nadolazeći tradicionalni sajam.


– Sajam »Luka i igara« održat će se od 31. kolovoza do 1. rujna na vidikovcu Kamenjak. Bit će predstavljen bogat program, koji uključuje puno pjesme, plesa i degustacije autohtonih specijaliteta, tradicijskih igara i naravno bogatu ponudu lokalnih OPG-ova koji će predstaviti simbol ovog područja – luk ili češnjak pa pozivamo sve da nam se pridruže na sajmu, kazao je Mršić najavivši i 18. Skup stručnih službi svih zaštićenih područja koji će se održati od 9. – 11. listopada u Crvenoj luci. Na skupu će se raspravljati o važnim temama na području zaštite prirode, a tom prigodom će ustanova Parka prirode Vransko jezero obilježiti i 25. godišnjicu postojanja.