Subota, 31. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

INTERESANTNA SITUACIJA

Turističkoj zajednici Silbe Ministarstvo turizma zabranilo rad! Razlog je neuobičajen

Autor: Iva Bucić

27.08.2024. 07:30
Turističkoj zajednici Silbe Ministarstvo turizma zabranilo rad! Razlog je neuobičajen

Foto: Arif Sitnica



Ministarstvo turizma i sporta (MINT) zabranilo je početkom kolovoza rad Turističkoj zajednici mjesta Silba, nakon što su utvrdili da se na plaće djelatnika trošilo skoro trostruko više nego li je propisano Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Naime, rashodi za plaće djelatnika ne smiju prelaziti 40 posto ukupnih prihoda TZ-a, a na Silbi su iznosili više od 113 posto.




Kako potvrđuje Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra, čim rješenje MINT-a postane pravomoćno, Turistička zajednica mjesta Silba izbrisat će se iz Upisnika turističkih zajednica.


Nadzor Ministarstva


– Dana 6. kolovoza doneseno je rješenje Ministarstva turizma i sporta o zabrani djelovanja Turističke zajednice mjesta Silba kojim je, između ostalog, utvrđeno da su rashodi za plaće iznosili 113,25 posto u odnosu na ukupne prihode turističke zajednice.


Naime, člankom 59. stavak 5. Zakona jasno određuje da troškovi za plaće djelatnika zaposlenih u turističkoj zajednici ne smiju prelaziti 40 posto ukupnih prihoda turističke zajednice.




U tijeku je postupak kojim ćemo definirati preuzimanje poslova i obveza TZ-a mjesta Silba, ali s obzirom na to da još teku rokovi žalbe, a to je 30 dana od dana dostave rješenja, moramo pripremiti sve radnje i postupke kako bi preuzimanje bilo zakonito, tumači Perić.


Turističku zajednicu Silbe od osnutka su vodili predsjednici, a nakon što 2020. godine potpisano projektno udruživanje deset TZ-a iz zadarskog arhipelaga (Zadar Region island adventure) nije dalo željene rezultate, kreće se u preustroj i vodstvo 2022. godine preuzima prva direktorica TZ-a Silba, Natasha Kadin, koja je prije toga više od desetljeća na Silbi radila razne kulturne, umjetničke i ekološke projekte.




Iako joj je mandat trebao potrajati do 2026. godine, MINT je koncem siječnja upisalo predsjednika Turističkog vijeća Marina Jurića kao osobu ovlaštenu za zastupanje TZ-a Silba, no on ubrzo podnosi ostavku. O svemu je, kako objašnjava pročelnica Perić, pravovremeno obaviješteno Ministarstvo, koje je potom započelo nadzor nad ovom Turističkom zajednicom.


Grozdana Perić


Rješenje o zabrani


– Danom 21. veljače 2024. godine bivša direktorica Natasha Kadin brisana je iz upisnika kao osoba ovlaštena za zastupanje TZ-a Silba, a 29. siječnja 2024. Ministarstvo turizma i sporta izvršilo je upis predsjednika Turističkog vijeća Marina Jurića kao ovlaštene osobe za zastupanje TZ-a Silba, s danom 21. veljače 2024. godine, sve do izbora direktora Turističke zajednice, a najduže šest mjeseci, sukladno članku 22. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.


Međutim, gospodin Jurić je 11. ožujka godine podnio ostavku na dužnost predsjednika Turističke zajednice Silba te je s 12. ožujka razriješen, sumira Perić.


Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, kako podsjeća pročelnica, propisuje da će MINT donijeti rješenje o zabrani djelovanja turističke zajednice, ako turistička zajednica u roku od šest mjeseci ne izabere direktora te ukoliko turistička zajednica ne postupi sukladno obveznim uputama koje u obavljanju nadzora naloži Ministarstvo.


Prema članku 68. Statuta Turističke zajednice mjesta Silba, ako Zajednica prestaje postojati, regionalna turistička zajednica dužna je okončati poslove Zajednice, koji su u tijeku, naplatiti potraživanja i podmiriti vjerovnike. Imovinu preostalu nakon namirenja vjerovnika, u slučaju prestanka Zajednice, stječe regionalna turistička zajednica.


Otok Silba jedan je od osam otoka pod administrativnom upravom Grada Zadra – pripada mu sedam naseljenih i jedan povremeno naseljeni otok – Ist, Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava, Silba i Škarda. Silba je, pri tom, druga najmnogoljudnija nakon Iža – prema popisu stanovništva iz 2021. godine, ondje žive 344 osobe u 191 kućanstvu.


U 2022. godini, prema podacima iz Programa rada TZ-a Silba, na otoku su bila registrirana 104 iznajmljivača koja su zabilježila 4.930 dolazaka i 82.502 noćenja.


Specifična situacija


Prema podacima iz Programa rada Turističke zajednice mjesta Silba za 2023. godinu s financijskim planom, za plaće zaposlenika TZ-a, osim plaća informatora u turističko-informativnim centrima, bilo je predviđeno 20 tisuća eura, a ukupni rashodi procjenjivali su se na oko 100 tisuća eura.


Što se prihoda tiče, za 2023. godinu planirali su ostvariti ukupno 63.700 eura – 35.000 eura od turističke pristojbe, 2.500 eura od turističke članarine, 20 tisuća eura od Grada Zadra, 1.200 eura od Zadarske županije te pet tisuća eura donacija od pravnih i gospodarskih subjekata.


S obzirom na to da drugi podaci nisu dostupni – uključujući i Rješenje Ministarstva koja je nedostupno do njegove pravomoćnosti – nije poznato što se u računici u međuvremenu promijenilo.


U Strateškom planu TZ Silba za razdoblje od 2022. do 2026. godine, kao jedan od specifičnih ciljeva ističe se institucionalno jačanje same organizacije, s obzirom na »dugogodišnji manjak ulaganja u institucionalnu stabilnost TZa Silba, a imajući u vidu da TZ Silba kao druga TZ grada Zadra ima specifičnu situaciju«.