U brojnim mjestima je došlo do prekida isporuke struje i vode, uključujući i dijelove Kijeva, a energetska i ostala ključna infrastruktura se našla na meti i 10 ukrajinskih oblasti.


Rusija od ožujka sve učestalije gađa ukrajinsku električnu mrežu kako bi, prema tvrdnjama Kijeva, prije zime, kada je ljudima najpotrebnija električna i toplinska energija, onesposobila taj sustav.




“Bio je to jedan od najvećih kombiniranih udara, s više od 100 projektila i isto toliko dronova Šahed, iranske proizvodnje”, rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij te dodao da se radi još jednom u nizu podlih napad na civilnu inrastrukturu.


Energetski sektor je pretrpio “veliku štetu”, dodao je Zelenskij.


Prema riječima premijera Denisa Šmihala, raketirana je infrastruktura u 15 oblasti.


Ukrajinski predsjednik pozvao je saveznike da, sukladno sporazumima, nastave opskrbljivati Ukrajinu obrambenim sustavima i projektilima.


Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je nakon današnjeg napada pozvalo saveznike da se slože oko obaranja ruskih dronova i projektila iznad ukrajinskog teritorija.


Dimitro Kuleba je na X-u napisao da bi dogovor o “korištenju protuzračnih kapaciteta partnera u obaranju projektila i dronova u blizini njihovog zračnog prostora” pomogao da se zaustave ruski napadi.