Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

POGLED IZ SNOVA

S Velikog Bokolja pruža se fantastičan pogled na otok Pašman i zadarsko otočje

Autor: Nikolina Lucić

26.08.2024. 09:30
S Velikog Bokolja pruža se fantastičan pogled na otok Pašman i zadarsko otočje

Foto: MISLAV KLANAC



Veliki Bokolj najviši je vrh otoka Pašmana, a put ka njemu počinje na magistralnoj cesti iznad mjesta Dobropoljane. Kod autobusne stanice na stupu je putokaz, markacija najprije 30’ vodi kolnim putom koji se postupno pretvara u pješačku stazu. Na hrptu izlazi na makadamsku cestu kojom se desno za 10’ stiže na vrh. Posjet Velikom Bokolju može se povezati s posjetom Šćahu na Ugljanu koji je s Pašmanom povezan mostom.


Crkva Gospe od Loreta


Na vrhu je podignut kružni zidić koji podsjeća na ostatke ruševne utvrde, a služi kao jednostavan vidikovac. Na vrhu također završava krak požarne ceste koja vodi po hrptu otoka. Pokraj vidikovca na vrhu nalaze se ostaci porušene kućice.


Veliki Bokolj je lijep vidikovac s fantastičnim pogledom na cijeli otok Pašman i zadarsko otočje.




U zaleđu Banja uzdiže se brdo Mali Bokolj, gdje je na vrhu 1935. godine izgrađena crkva posvećena Gospi od Loreta. Na brdo se uspinje od Banja kroz selo Pudaricu i Hrabrove kamenitom stazom na kojoj su postavljene postaje križnoga puta. Cijeli projekt izgradnje crkve na glavici Maloga Bokolja zamislio je dugogodišnji župnik Banja, Ante Peroš, kojemu su mještani 2015. godine kraj crkve postavili spomen-ploču jer je bio župnik u Banju 43 godine. Do crkve se iz podnožja brda kojeg prati Križni put može doći pješačkom stazom, a do podnožja se može stići biciklom ili automobilom. Na samom vrhu pruža se prekrasan pogled na cijeli Pašmanski kanal i okolne otoke.


Brojni vidikovci


Ništa nije raskošnije od bajkovitog pogleda na vrhu brda i brežuljaka. Brojni vidikovci čiji pogledi ostavljaju bez daha nalaze se upravo ovdje na Pašmanu. Najviši vrh je Veliki Bokolj s nadmorskom visinom od 274 metra, a s njega se pruža pogled na otok Pašman i okolne otoke, Pašmanski kanal, Kornate, Vransko jezero, Velebit i brojne druge prirodne ljepote. Do njega možete stići iz više pravaca – hodajući, biciklom ili automobilom. Na vrhu Mali Bokolj, osim crkve, još su i vidikovac Lavanda, Smilje i Maslina, ali ima i onih još neistraženih i neobilježenih. Zalasci i izlasci sunca, duge šetnje, odmor, mir i pogled u daljinu je sve ono što trebate doživjeti na ovom zadivljujućem otoku.


Poznata po svojim avanturističkim programima, Turistička zajednica općine Pašman u svoju popularnu manifestaciju »Đirada« uključuje i uspon do ovih dvaju otočkih vrhova. »Đirada Blue« tako je prikladna za početnike, ali može biti i izazov za natjecatelje željne utrkivanja. Start je u centru Dobropoljane, a cilj – vrh Veliki Bokolj na 274 metra nadmorske visine s kojeg se pruža prekrasni pogled na Velebit, Pašmanski kanal te cijeli zadarski arhipelag pravi je izazov za ljubitelje boravka na otvorenom. Izazovnija 15-kilometarska »Đirada Red« zahtijeva određenu razinu kondicije i iskustva. Start je u centru Dobropoljane, a jedna od okrjepnih je stanica i vrh Mali Bokolj na nadmorskoj visini od 175 metara gdje se nalazi Crkva gospe od Loreta odakle se pruža pogled na Veliki Bokolj.