Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ULAGANJA

Općina Posedarje ulaže u prometnu infrastrukturu

Autor: Nina Vigan

26.08.2024. 09:23
Općina Posedarje ulaže u prometnu infrastrukturu

Foto: ARHIVA ZL



Jedan od preduvjeta kvalitetnog života je dostupnost javnih usluga i sadržaja. Ulaganjem u cestovnu infrastrukturu ujednačuje se životni standard kako bi i najudaljenija mjesta, najudaljeniji zaseoci mogli aktivno sudjelovati u životu zajednice.


Uređenje lokalnih cesta od iznimne je važnosti kako za mještane, tako i za sve posjetitelje koji žele doživjeti mir i uživati u prirodi daleko od gradske vreve. Prepoznala je sve to i Općina Posedarje koja već godinama izdvaja sredstva iz proračuna i na taj način spaja i mjesta i ljude, pritom vodeći računa o kvaliteti izvedbe radova, a sve kako bi osigurali visoku razinu opće sigurnosti prometa.


Proširenje cesta


Načelnik Općine, Ivica Klanac, istaknuo je važnost provedbe projekata asfaltiranja lokalnih cesta.




– Općina Posedarje svake godine izdvaja određen iznos u proračunu za asfaltiranje lokalnih cesta, pa je tako prošle godine utrošeno 80.781,25 eura s PDV-om, dok je za ovu godinu od predviđenih cca 100.000,00 eura, uključujući PDV, do sada utrošena trećina iznosa. Radovi se sastoje od pripreme kolničke konstrukcije, odnosno izrade tamponskog sloja na već postojeće makadamske puteve debljine 10 centimetara te polaganje bitumeniziranog nosivo – habajućeg sloja (BNHS) asfalta debljine pet centimetara. Nakon asfaltiranja sa svake strane ceste izvode se bankine od tampona širine 50 centimetara. Tako je prošle godine asfaltirano cca 6.000,00 m2 cesta, dok je ove godine do sada asfaltirano 2.250,00 m2 te će se ostatak radova izvesti do kraja godine, kazao je Klanac dodavši da se posebna pažnja posvećuje dionicama koje su potencijalne crne točke.


– Jako je bitno da je proširena lokalna cesta od državne ceste D106 do naselja Kalaci u Slivnici u dužini cca 800,00 m2 jer je ista bila jako uska i nepregledna te je postojala velika opasnost od prometnih nesreća. Cesta je proširena za jedan metar te sada zajedno s bankinama njena širina iznosi preko pet metara. Također je asfaltiran dio oko Zelenog hrasta (cesta i plato) ukupne površine 1.200,00 m2 jer je postojeći asfalt bio jako dotrajao i loš, a kako znamo da svake godine veliki broj ljudi dođe na obilježavanje Akcije Maslenica, bilo je jako bitno da se ovaj dio napokon sredi, istaknuo je Klanac.


Zadovoljstvo mještana


Osim prethodno spomenutih cesta, još su asfaltirane ceste u Podgradini, točnije predio zaseoka Žuže, u Islamu Latinskom od škole zapadno prema D56 cesti, zatim asfaltirana je cesta u Vinjercu u predjelu Pištac i dio od prve drage prema zaseoku Ćoze. Također, asfaltirane su ceste u Magašima, Žunićima, Grguricama te Posedarju gdje se radilo na velikom parkingu i naselju Bolići – Ćiker. Načelnik Klanac naglasio je zadovoljstvo učinjenim, ali i želju da se urede sve prometnice u općini.


– Nadam se da će u roku od dvije godine sve lokalne ceste u mjestima naše Općine biti asfaltirane na zadovoljstvo naših mještana, zaključio je Klanac.


Ulaganje u cestovnu infrastrukturu Općine Posedarje pokazuje značajnu predanost poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva, kao i posjetitelja. Asfaltiranjem lokalnih cesta ne samo da se poboljšava sigurnost i povezanost, već se također podiže standard života i u ruralnim područjima. Načelnik Ivica Klanac izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i ambiciju da u naredne dvije godine budu asfaltirane sve preostale prometnice u općini čime će se dodatno osigurati ravnomjeran razvoj svih naselja i povećati opća sigurnost u prometu.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Posedarje.