To je prva razmjena otkad je Ukrajina iznenada napala rusku regiju Kursk 6. kolovoza, najveći napad strane sile na ruskom teritoriju od Drugog svjetskog rata.


Razmijenjeni ruski vojnici bili su zarobljeni u regiji Kursk, navelo je rusko ministarstvo obrane.




Svi oslobođeni ruski vojnici sad su u Bjelorusiji i osigurat će im se liječenje i rehabilitacija po povratku u Rusiju.


Ministarstvo je izrazilo zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog uloge u omogućavanju razmjene zatvorenika.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je fotografiju s ukrajinskim ratnim zarobljenicima umotanima u ukrajinske zastave. Grlili su jedni druge. Zelenskij je rekao da su među oslobođenima pripadnici graničara, narodne garde, mornarice i oružanih snaga.


Zelenskij je zahvalio ukrajinskim vojnicima koji su pomogli u popunjavanju baze zarobljenika za razmjenu.


Kijev je objavio da je stvorio tampon zonu u području koje je Rusija, koja je poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022., koristila za gađanje ciljeva u Ukrajini.


Dmitro Lubinec, ukrajinski povjerenik za ljudska prava, rekao je da su 82 oslobođena Ukrajinca branila luku Mariupolj 2022. godine.


Potvrđujući svoju ulogu u olakšavanju razmjene, ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata objavilo je da se ukupan broj zarobljenika razmijenjenih kroz njegove posredničke napore popeo na 1788.


To je sedma razmjena s Ujedinjenim Arapskim Emiratima kao posrednicima otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.


Abu Dhabi, bliski sigurnosni partner Sjedinjenih Država, njegovao je tople odnose s Moskvom tijekom rata, frustrirajući neke zapadne dužnosnike. Istovremeno je ojačao veze s Kijevom.


Dužnosnici UAE-a kažu da im njihova sposobnost da razgovaraju s nizom međunarodnih aktera omogućava da učinkovito posreduju između strana i promiču suradnju i sigurnost.