Nedjelja, 25. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ispitivanje

Počelo testiranje mRNA cjepiva protiv raka pluća na ljudima

Autor: T.I.

24.08.2024. 11:24
Počelo testiranje mRNA cjepiva protiv raka pluća na ljudima

Foto: Pixabay



Počelo je ispitivanje prvog mRNA cjepiva protiv raka pluća na pacijentima, a stručnjaci hvale njegov “revolucionarni” potencijal da spasi tisuće života. Rak pluća je vodeći svjetski uzrok smrti kod onkoloških pacijenata – godišnje ih premine najmanje 1,8 milijuna.


Cjepivo koje je u testnoj fazi upućuje tijelo da lovi i ubija kancerogene stanice, a zatim ih sprječava da se ikada više vrate. Proizvodi ga tvrtka BioNTech, a dolazi pod imenom BNT116.


Kliničko ispitivanje na ljudima dosad je, piše The Guardian, pokrenuto na 34 istraživačka mjesta u sedam zemalja – Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Turskoj. U prvoj fazi cijepljenja bit će obuhvaćeno 130 pacijenata – od onih u ranom stadiju prije operacije ili radioterapije, preko onih u kasnom stadiju bolesti, sve do recidivista.




Cjepivo koristi metodologiju sličnu cjepivima protiv covida-19 i djeluje tako da imunološkom sustavu predstavlja tumorske markere kako bi tijelo pripremilo za borbu protiv stanica raka. Cilj je ojačati imunološki odgovor osobe na rak, a zdrave stanice ostaviti nedirnutima, za razliku od kemoterapije.


“Ulazimo u vrlo uzbudljivu novu eru kliničkih ispitivanja imunoterapije temeljene na mRNA kako bismo istražili liječenje raka pluća. Jednostavno ga je isporučiti i odabrati specifične antigene u stanici raka, a zatim ih ciljati. Ova tehnologija je sljedeća velika faza liječenja raka.”, rekao je prof. Siow Ming Lee, medicinski onkolog.


Janusz Racz (67) iz Londona bio je prva osoba koja je primila cjepivo u Velikoj Britaniji. Dijagnoza mu je postavljena u svibnju, a ubrzo nakon toga je započeo kemoterapiju i radioterapiju.


U utorak je primio šest uzastopnih injekcija u razmaku od pet minuta, a svaki ubod je sadržavao različite RNA niti. Cjepivo će primati šest tjedana uzastipno, a zatim svaka tri tjedna idućih godinu dana.


“Nadamo se da će dodavanje ovog dodatnog tretmana zaustaviti povratak raka jer se on kod pacijenata često vraća nakon operacije ili zračenja. Istražujem rak pluća već 40 godina. Kad sam počeo 1990-ih, nitko nije vjerovao da kemoterapija djeluje.


Sada znamo da oko 20-30 % pacijenata preživi sa stadijem 4 uz imunoterapiju i sada želimo poboljšati stope preživljavanja. Stoga se nadamo da bi ovo mRNA cjepivo, povrh imunoterapije, moglo dati dodatni poticaj”, komentira Lee.