Nedjelja, 25. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

izbjegnite greške

Ispravno pospremite svoje pokrivače

Autor: Lucija Sučić

24.08.2024. 08:37
Ispravno pospremite svoje pokrivače

Foto: Pixabay



Pitate se zašto pričamo o pokrivačima usred ljeta? Baš zbog toga da se na jesen ne bi neugodno i pljesnivo iznenadili. Spremanje pokrivača ljeti puno je više nego frknuti ga na dno ormara ili slično baš zbog toga da bi vas dočekao svjež ali i da bi vas što dulje poslužio.


Ako se ne pospremi kako treba, rizik je pojava neugodnih mirisa ili plijesni koja može biti opasna po zdravlje.


Jeste li ga oprali?


Prije pohrane pokrivača do jeseni (ili zime), najbitnije je dobro ga očistiti, a način na koji ćete to učiniti ovisiti će o vrsti pokrivača i njegovoj veličini. Drugim riječima, ako ne stane u veš mašinu, dobra je ideja odvesti ga na kemijsko čišćenje.


4 pravilna načina skladištenja




Ako ste ga pospremili na jedan od ova četiri načina, onda ste do ponovnog korištenja mirni, a ako ne, savjetujemo da izaberete onaj koji vama i vašem prostoru ponajviše odgovara kako bi vaš pokrivač bio što duljeg vijeka i spreman za korištenje kad god ga zatrebali.


  • Spremili ste ga u ormar, na hladno i suho mjesto – ovo će smanjiti mogućnost razvoja plijesni i štetnih bakterija
  • Spremili ste ga u vreću za pohranu, pa ispod kreveta – također dobro rješenje, no pripazite da sobu održavate hladnijom
  • Spremili ste ga u vakuumsku vreću – odličan način za uštedu prostora i čuvanje pokrivača
  • Spremili ste ga u kovčeg – ovo je stari trik za uštedu prostora, no pripazite da pokrivač unutra ima dovoljno prostora i da ‘diše’.