Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ODLUKA SUDA

Zadarski sud presudio protiv dvojice pjevača: Kažnjeni zbog veličanja Krajine i četništva!

Autor: Goran Šimunov

23.08.2024. 16:54
Zadarski sud presudio protiv dvojice pjevača: Kažnjeni zbog veličanja Krajine i četništva!

Foto: Žegarski susreti



Na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru donesena je nedavno presuda protiv dvojice članova pjevačke skupine Jandrino jato, državljana RH, zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno zbog toga što su na društvenim mrežama dostupne pjesme koje pjevaju, a koje su posvećene i u svom tekstu veličaju i slave tzv. Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. Jedna je to u nizu presuda hrvatskim državljanima koji žive u BiH ili Srbiji, a koje su policijski službenici priveli po ulasku u Hrvatsku te ih prekršajno prijavili, nakon čega su im na sudovima izrečene zatvorske ili novčane kazne.




Iz Općinskog suda u Zadru potvrdili su nam kako je ovaj sud 28. srpnja 2024. donio presudu protiv dvojice državljana RH, 70-godišnjeg B. D. i 62-godišnjeg D. D., zbog počinjenja prekršaja iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


»Za slobodu krajine Knina«


– Navedenom presudom osuđeni su na novčane kazne, budući da su kao članovi pjevačke skupine Jandrino jato na javnom mjestu izvodili, odnosno pjevali pjesme koje su posvećene i u svom tekstu veličaju i slave tzv. Republiku Srpsku Krajinu, pripadnike njenih oružanih pokreta, ali i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. Tako su 14. kolovoza 2022. u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pjesmu pod nazivom »Jovan Dalmatinac« o poginulom vojniku tzv. Republike Srpske Krajine, zatim 25. kolovoza 2022. u mjestu Borkovići na javnoj priredbi izvodili pjesmu »Marširala kralja Petra garda« pjevajući tekst »Boj se bije za slobodu krajine Knina«, što ne odgovara originalu pjesme, a isti tekst izvodili su i 15. rujna 2023. u mjestu Debeljac. Okrivljeni D. D. je također 2023. godine najavio na javnoj priredbi u mjestu Dragočaj-Banja Luka izvođenje pjesme riječima »Od četničkog pokreta za Vladu Đajića doktora«. Ova pjevačka skupina izvodila je i pjesmu s tekstom »Oj, Đujići, legendo Dinare« koja govori o četničkom vojvodi-zločincu iz Drugog svjetskog rata, navode iz Općinskog suda dodajući kako su svi ovi nastupi postavljeni na internetu, odnosno na javnom kanalu te su dostupni i građanima RH.


– Pjesme ovakvog sadržaja kod građana izazivaju nemir, posebno kod građana koji su bili izravno izloženi ratnim stradanjima, razaranjima i patnji te se ovakvim ponašanjem remeti suživot hrvatskih građana RH i građana srpske nacionalnosti, ističu iz Općinskog suda.




Jandrino jato izvodi narodnu krajišku glazbu karakterističnog zvuka vezanog uz Srbe u Dalmaciji, nastali su 1979. na području Šibenika, a osnivač im je pok. Jandrija Jandro Baljak iz sela Bratiškovci u zaleđu Šibenika. Dan prije izricanja ove presude Suda u Zadru trebali su nastupiti na tradicionalnoj manifestaciji Žegarski susreti u Žegaru pored Obrovca, što potvrđuju plakati kojima se najavljuje ova manifestacija, a koju organiziraju pripadnici srpske zajednice s obrovačkog područja.


FACEBOOK ŽEGARSKI SUSRETI


Viši sud potvrdio presudu Beriću


Nedavno privođenje jednog drugog državljanina RH, odvjetnika iz Beograda Nemanje Berića, i to zbog objava na jednoj društvenoj mreži kojima se, kako je navedeno, vrijeđaju nacionalni osjećaji hrvatskih građana i remeti javni red i mir, dobilo je puno više pozornosti hrvatskih i regionalnih medija. Općinski sud u Šibeniku izrekao je Beriću kaznu od 15 dana zatvora, zbog čega se žalio, ali mu je žalbu odbio Visoki prekršajni sud.




Portal DIC Veritasa je, pak, objavio kako je prema njihovoj evidenciji slučaj Berić deveto procesuiranje Srba s područja Knina, od čega dva u ovoj godini, za isti prekršaj počinjen preko jedne društvene mreže. Svi procesuirani su i osuđeni, sedmero na bezuvjetne zatvorske kazne, jedan na 16 i šestero na 15 dana, jedan na uvjetnu kaznu od 15 dana i jedan na novčanu kaznu u iznosu od tisuću eura. Sve prekršajne prijave podnijela je kninska policija, a sve presude donio je Općinski sud u Šibeniku.


Govoreći o ovim slučajevima predsjednik Veritasa, zadnji sekretar vlade tzv. RSK-a, Savo Štrbac kazao je kako hrvatsko pravosuđe, kada su u pitanju objave na mrežama, zastaru računa tek od trenutka brisanja objave.


– To znači da netko može obrisati objavu postavljenu prije pet godina i ipak biti uhapšen, ako je tamošnja policija već popisala inkriminirajući materijal. Mislim da je dobro da je Berić uložio žalbu na prvostupanjsku presudu, budući da je prije njega 12 Srba podrijetlom iz Hrvatske prekršajno gonjeno i osuđeno zbog sličnih objava, ali se nitko od njih nije žalio. Predlažem i da se Berić žali Ustavnom sudu RH, pa i Europskom sudu za ljudska prava, ako bude potrebe. Tako će se iskristalizirati može li se ljude prekršajno goniti zbog objava, uz to postavljenih na teritoriju drugih država i čije objavljivanje premašuje rok zastare. Ako se ispostavi da je to u skladu s međunarodnim pravom, u što ne vjerujem, pretvorit će se u sudsku praksu. U suprotnom Hrvatska će od ovakvih gonjenja morati odustati, pojašnjava Štrbac.