Ističući da oštro osuđuje svaki oblik nasilja, Božinović je sa svog Facebook profila poručio da ga je pogodila vijest o spomenutom incidentu koji se u Tkalčićevoj ulici dogodio oko 23,30 sati, kada su dvojica 18-godišnjaka i jedan maloljetnik na terasi kafića napali Indijce.


“Ovaj čin nasilja potpuno je neprihvatljiv i u suprotnosti s vrijednostima koje kao društvo moramo njegovati. Bilo da se radi o stranim državljanima kao turistima u našoj sigurnoj Hrvatskoj, bilo da se radi o stranim radnicima koji svojim radom i trudom doprinose razvoju našeg gospodarstva i koji dolaze poštenim radom prehraniti sebe i svoje obitelji”, naglasio je.


Strani državljani, dodao je, postali su vrijedni članovi naše zajednice bez čijeg doprinosa, pa tako i brojnih turista, bi naš životni standard bio značajno niži. Njihova prisutnost i rad omogućuju nam održavanje kvalitete života i razine usluga koje uživamo danas, napisao je Božinović.


‘Status jedne od najsigurnijih zemalja ne uzimati zdravo za gotovo’




“Hrvatska se s pravom ponosi time što je među najsigurnijim zemljama na svijetu, ali ovakvi incidenti podsjećaju nas da taj status ne smijemo uzimati zdravo za gotovo”, istaknuo je i dodao kako nasilje, pogotovo ako je motivirano predrasudama, nema mjesto u našoj zajednici.


Rekao je i da je napadnutim Indijcima ukazana liječnička pomoć, ali da to ne umanjuje težinu zločina koji je prema njima počinjen. “Policija je brzo reagirala, a počinitelji su privedeni. Slijedi kriminalističko istraživanje koje će razjasniti sve okolnosti ovog događaja”, najavio je Božinović.




Ponovivši da nikakvo nasilje neće biti tolerirano, građane je pozvao da se odupru netrpeljivosti i predrasudama te prijave svaki zločin iz mržnje.


Izgradnja društva


“Samo zajedničkim naporima možemo izgraditi društvo u kojem se svi osjećaju sigurno i poštovano, bez obzira na svoju etničku pripadnost, vjeru ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku.


Neka nam ovaj incident bude podsjetnik da moramo svakodnevno raditi na izgradnji društva temeljenog na solidarnosti, poštovanju i ljubavi prema bližnjima”, zaključio je Božinović.


Zagrebačka policija objavila je da su dvojica 18-godišnjaka i jedan maloljetnik pod utjecajem alkohola na terasi kafića fizički napali dvojicu stranih državljana u dobi od 27 i 52 godine.


Napadači su privedeni i nas njima se provodi kriminalističko istraživanje, objavila je ranije policija.