Njihov razgovor uslijedio je nakon burnog posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Bliskom istoku, koji je završio u utorak bez sporazuma između Izraela i militanata Hamasa o primirju u palestinskoj enklavi.


Pregovarači koji su se mjesecima borili za sklapanje sporazuma o prekidu vatre planiraju se sastati sljedećih dana u Kairu.




“Predsjednik je naglasio hitnost zaključivanja sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca i razgovarao o predstojećim pregovorima u Kairu kako bi se uklonile sve preostale prepreke”, stoji u priopćenju Bijele kuće o Bidenovu pozivu.


U priopćenju se navodi da su Biden i Netanyahu također razgovarali o naporima SAD-a da podrže Izrael “protiv svih prijetnji iz Irana, uključujući njemu bliske terorističke skupine Hamas, Hezbolah i Hutije, kao i tekuće američko obrambeno vojno raspoređivanje”.


Iran je obećao odmazdu zbog ubojstva čelnika Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu 31. srpnja, za koje je okrivio Izrael. Izrael nije niti potvrdio niti opovrgnuo da stoji iza ubojstva.


Sjedinjene Države naredile su raspoređivanje podmornice s navođenim projektilima na Bliski istok te također udarnoj skupini Abraham Lincoln da ubrza svoje raspoređivanje u regiji kako bi bila pri ruci za jačanje obrane Izraela.


Blinken i posrednici iz Egipta i Katara svoje su nade polagali u američki “prijedlog za premošćivanje” s ciljem smanjivanja jaza između dviju strana u desetomjesečnom ratu u Gazi.


“Predsjednik Biden razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca te diplomatskim naporima za deeskalaciju regionalnih napetosti”, navedeno je ranije u priopćenju Bijele kuće.


Potpredsjednica Kamala Harris, koja će u četvrtak u Chicagu službeno prihvatiti nominaciju kao predsjednička kandidatkinja demokrata za izbore 5. studenog, također se pridružila pozivu.


Od Bidena, koji je na odmoru na ranču od 8000 hektara u dolini Santa Ynez u Kaliforniji, očekivalo se da će pritisnuti Netanyahua da ublaži novi izraelski zahtjev da mu se dopusti zadržavanje snaga duž kopnenog koridora između Egipta i Gaze, rekao je američki dužnosnik  prije poziva.


Netanyahuov ured u srijedu navečer je demantirao izvješće izraelske televizije da je zemlja pristala povući svoje trupe iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog 14,5 km dugog dijela zemlje duž južne granice obalne enklave s Egiptom.


Postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi glavni je prioritet za Bidena. Visoki američki dužnosnik u petak je opisao razgovore kao blizu dogovora, ali je konačni sporazum ostao nedostižan.


U pregovorima o prekidu borbi u desetomjesečnom ratu, Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz Gaze, uključujući navedeni koridor.


Izrael pak želi zadržati kontrolu nad koridorom, koji je zauzeo krajem svibnja, nakon što je uništio desetke tunela ispod njega za koje kaže da su služili za krijumčarenje oružja militantnim skupinama u Gazi.