Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

u božavi

Dugi otok dobiva prvi pročistač otpadnih voda

21.08.2024. 14:44
Dugi otok dobiva prvi pročistač otpadnih voda

Foto: Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, u prisustvu predstojnika Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimira Frke-Petešića, zadarskog župana Božidara Longina i zamjenika župana Šime Vickovića, posjetio je Dugi otok te obišao aktualne i buduće EU projekte u Općini Sali.


Tom je prilikom načelniku Zoranu Moroviću uručio ugovor vrijedan 200.000,00 eura za sufinanciranje izgradnje sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Božava. Ukupna vrijednost projekta je 3,44 milijuna eura, a 80 % iznosa prihvatljivih izdataka projekta sufinancira se iz Mehanizma za oporavak i otpornost (NPOO).


Ministar Erlić podsjetio je kako Hrvatska, uz Finsku, jedina ima poseban zakon o otocima kroz koji se subvencionira voda, daje podrška otočnim poslodavcima i udrugama te se izvornim otočnim proizvodima dodjeljuje oznaka Hrvatski otočni proizvod, čime se poboljšava kvaliteta života otočnog stanovništva.


Osim toga, Hrvatska je jedina u Europi kroz Integrirani teritorijalni program izdvojila EU sredstva posebno za otoke, od čega 25,6 milijuna eura za otoke u Zadarskoj županiji, čime će financirati projekti kojima će otoci postati održiviji i zeleniji.


Zeleni razvoj


„Otoci su krhki, ali izrazito vrijedni ekosustavi, kojima se ponosimo i koje želimo očuvati, ali koje želimo i dodatno razvijati, što je u skladu s europskim politikama zelenog razvoja.


Stoga ćemo do 2030. godine još više podupirati projekte kojima će se unaprijediti gospodarenje otpadom, načini na koje se koristi voda u gospodarstvu i poljoprivredi te proizvodi energija.


Drago mi je što smo kroz naš Program razvoja otoka u kratkom roku pronašli rješenje i za sufinanciranje prvog pročistača vode na Dugom otoku, koji će biti realiziran u Božavi, a koji je pravi primjer održivog razvoja otoka.


Samo kroz suradnju nacionalne, regionalne i lokalne razine te uz EU, nacionalno i lokalno sufinanciranje mogu se kvalitetno rješavati potrebe otočana te sam ponosan što smo pokrenuli val nikad većih ulaganja i u otoke i u ostale krajeve Hrvatske, koji nas čini boljima“, zaključio je ministar Erlić. 


Načelnik Morović zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Plenkovićem na svemu što se radi za Općinu Sali.


Brojni projekti Općine


„Nikad se u našu općinu nije ulagalo više, nego u posljednjih 8 godina. Posjet ministra Erlića samo je nastavak izuzetne suradnje i pokazatelj brige za našu općinu, koja je treća po veličini u Zadarskoj županiji.


Financijska pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za realizaciju projekta izgradnje sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Božava od izuzetnog nam je značaja, jer bi bez nje cijeli projekt, koji je od životne važnosti za ovo turističko mjesto, bio doveden u pitanje“, izjavio je načelnik Morović, istaknuvši kako će se iz ITP-a za otoke u Općini Sali sufinancirati energetska obnova 8 općinskih javnih zgrada, kao i protupožarni put u Solinama, što je, također, od velikog značaja za Dugi otok. 


Župan Longin podsjetio je kako je projekt odvodnje i vodovodizacije zadarskih otoka trenutno u fokusu županije, jer su to temelji svakog modernog društva, bez kojih se danas ne može zamisliti život.


„Po ljepoti naših otoka prepoznati smo diljem svijeta i na nama je da ono što smo posudili od naših predaka sačuvamo i jednako lijepo ostavimo našim potomcima. More je naš važan resurs, moramo ga njegovati i paziti, jer bez njega nema turizma, niti lijepih slika koje šaljemo u svijet.


Iznadprosječni doprinosi


Stoga je rješavanje pitanja odvodnje na otocima jednako bitno kao i kvalitetna opskrba vodom, a održivost i otoka i cijele županije u fokusu je razvoja.


Nikad više sredstava nam je na raspolaganju i na nama je da ih iskoristimo za kvalitetno i trajno rješenje pitanja vodovodizacije“, poručio je župan Longin.


Zvonimir Frka-Petešić posjetio je na nedavni posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Općini Sali, kada je najavljeno kako će voda na Dugi otok stići za četiri godine.


Spomenuo je kako otočani iznadprosječno doprinose gospodarstvu Hrvatske, jer se svako četvrto turističko noćenje ostvaruje na otocima, dok na njima živi svaki 30. stanovnik Hrvatske.


Stoga je u otoke potrebno ulagati, kako bi se sačuvali te kako bi se na njima omogućio kvalitetan turizam, uz održiv život stanovništva.


Posjeti diljem županije


Ovom je prilikom ministar Erlić posjetio i Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak u Parku prirode Telašćica, za koji je Vlada izdvojila više od 1,5 milijuna eura EU sredstava, a kojim je vojna utvrda Grpašćak pretvorena u moderan posjetiteljski centar i nezaobilaznu točku prilikom posjete Telašćici.


Osim toga, obišao je i lokaciju budućeg EU projekta u naselju Soline, koji će se provesti putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i posebnog programa za otoke, a kojim će se energetski obnoviti ambulanta i prostorije Udruge Počivalo te osigurati godišnja ušteda energije od više od 50 %.


Obilazak je završio posjetom OPG-u Petra Žampera u Žmanu, čiji je kozji sir s dalmatinskim biljem nositelj oznake Hrvatski otočni proizvod, koju Ministarstvo dodjeljuje s ciljem poticanja proizvodnje i plasmana te promocije izvornih i inovativnih otočnih proizvoda, tradicije i baštine.


Uručenju ugovora i obilasku EU projekata prisustvovali su i predsjednica Općinskog vijeća Općine Sali Ivana Kirinić Frka, ravnatelj Parka prirode Telašćica Krešimir Rašan te općinski vijećnici, predstavnici mjesnih odbora i turističke zajednice, kao i direktorica KD Dugi otok i Zverinac Josipa Martinić.