Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

govori o ulaganjima

Šestero američkih kongresmena i veleposlanica posjetili Lučku upravu Zadar

Autor: Nikolina Lucić

21.08.2024. 13:01
Šestero američkih kongresmena i veleposlanica posjetili Lučku upravu Zadar

Foto: MMPI



Delegacija šestero američkih kongresmena zajedno s američkom veleposlanicom u Hrvatskoj Nathalie Rayes posjetila je ovog vikenda područje Lučke uprave Zadar, upoznala se s najvažnijim zadarskim i nacionalnim infrastrukturnim i prometnim projektima i na taj su način još više učvrstili hrvatsko-američke poslovne i političke veze.


U Zadru su ih kao domaćini dočekali ravnatelj Lučke uprave Zadar Željko Knežević i njegov pomoćnik Đoni Štambuk, Darko Kasap u svojstvu predsjednika Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar te državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.


U Zadar su tako stigli Sam Graves, predsjednik kongresnog Odbora za transport i infrastrukturu, Scott DesJarlais, Mike Ezell, Alex Mooney, David Rouzer i Garett Graves.




Kako nam je kazao državni tajnik Josip Bilaver, američku su delegaciju upoznali s rezultatima rada resornog ministarstva te ulaganjima u pomorski, zračni, cestovni i željeznički promet, kao i budućim projektima.


– Posebno smo se osvrnuli na Luku Zadar i njezin multimodalni terminal koji čeka koncesionara, kao i projekte koje smo realizirali unatrag nekoliko godina. Partnerstvo i savezništvo hrvatske i američke vlade ovom je posjetom dodatno učvršćeno, naročito jer je jedan od gostiju bio i predsjednik kongresnog odbora za transport i infrastrukturu, naglasio je Bilaver.


Delegacija je inače u našoj regiji boravila od 17. do 19. kolovoza, a na sastanku održanom u prostorijama Lučke uprave razgovaralo se o suradnji između dviju država, s naglaskom na produbljenju partnerstva između RH i SAD-a.


Govora je bilo i o ulaganjima u Zračnu luku Zadar te novom terminalu luke Gaženica, kao i o planu da se Gaženicu pretvori u prometno sjecište željezničkog, cestovnog te zračnog prometa s obzirom na blizinu zračne i morske luke te dobru cestovnu povezanost.


Državni tajnik Bilaver također je istaknuo želju za daljnjim razvojem suradnje između Hrvatske i SAD-a, naglašavajući potencijalne mogućnosti za zajedničke projekte i inicijative, a u čemu su ga američki kongresnici višestruko podržali.