ponedjeljak, 19. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

26. IZDANJE

PagArtFestival odgojio je iznimno kvalitetnu publiku

Autor: Portal ZL

18.08.2024. 18:58
PagArtFestival odgojio je iznimno kvalitetnu publiku

Foto: Elvis Šmit/PAF



Završen je 26. PagArtFestival, jedina umjetnička manifestacija na otoku Pagu, koja je i ovog ljeta okupila mnoge interesente ovog vrlo posebnog festivala. Iako ima malen broj događanja, svega pet, festival je zahvaljujući dugotrajnom, strpljivom i beskompromisnom programskom konceptu umjetničkog voditelja, pijanista Lovre Pogorelića, odgojio iznimno kvalitetnu publiku koja dolazi ne samo iz grada i s otoka Paga, nego i ciljano iz Zadra, Zagreba, Splita, Slovenije i drugih zemalja. Posebno je interesantno što i na predstave, koje su posljednjih godina sastavni dio programa PagArtFesivala, dolaze stranci.


Ovogodišnji uvodni recital Lovre Pogorelića bio je izniman doživljaj jer je održan (po drugi put) u skladištu sitne soli Solane Pag koje se pokazalo ne samo vizualno nego i akustički sjajno, ali oduševljenje publike izazvala je ponajprije maestralna i rafinirana izvedba triju posljednjih sonata L. van Beethovena kojom je ovaj iznimni umjetnik još jednom iznenadio i zadivio publiku koja ima smisla, želje i volje za ovakvim kompleksnim programima. Druženje s publikom nakon koncerta, uz vino iz Povljane i sir Sirane Pag, također je važan moment festivala, kao i briga oko publike koju festival njeguje.


Foto: Elvis Šmit/PAF


Nastavak programa održan je u Starom Gradu Pagu gdje je u ruševinama nekadašnjeg samostana nastupila rusko-talijanska violinistica Ksenia Milas, s programom za violinu solo što je i opet rijetkost, a zatim je na ledini podne crkve održana predstava, Duodrama Tennessee Williamsa u produkciji ŽabaTeatra iz Zagreba. Riječ je o djelu koje nije bilo izvođeno ni u Hrvatskoj ni uopće na ovim prostorima. Prijevod i adaptaciju odradila je mlada umjetnica Ana Pogorelić, dok joj se u režiji, scenografiji i izvedbi pridružuje također mladi umjetnik, glumac Luka Šatara. Pored iznimne emocionalne snage, ovo dvoje pokazuje rijetku ozbiljnost te se predstave PagArtFestivala (prošlog ljeta izveli su Ionescov Delirij u dvoje) nadovezuju na koncept „ozbiljna glazba u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku“. Iznenađujući broj posjetitelja odlično je primio ovu poetičnu ali mračnu i slojevitu dramu. I ovdje vrijedi istaknuti da se radi o otvorenim prostorima koje isključivo PagArtFestival oprema za umjetnička događanja, uz veliki trud paškog majstora svjetla i zvuka, Tončija Tičića.




U nastavku festivala održan je koncert na turističkom brodu Festini koji je isplovio iz Paga te je Vlorent Xhafaj izveo dvije Bachove suite za violončelo solo i skladbu Srđana Dedića Hey Pearl!. Vlorent Xhafaj, albansko-francuski violončelist, već je dvaput nastupio na PagArtFestivalu s po dvije Bachove suite i odabranim djelom hrvatskog skladatelja, te je tako zatvoren ciklus, na spektakularan način, pored paških vrata, uz prelijepe stijene, more i zvjezdano nebo.


Foto: Elvis Šmit/PAF


Ovakvim izlascima iz tradicionalnih ljetnih koncertnih prostora PagArtFestival spaja kulturu i gospodarstvo, umjetnost i prirodu, što dalje doprinosi odličnom prijemu kod publike. No, za kraj, festival se vratio u crkvu sv. Frane gdje je mlada pijanistica Neža Pogačar zadivila sjajnom izvedbom djela Davorina Kempfa Coral i Reminiscencije – I, Ravelovih Ogledala i Chopinove Treće sonate. Neža je studentica klavira pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi Lovre Pogorelića, a njen nastup nastavak je brige za mlade umjetnike koju PagArtFestival provodi od početka te svakog ljeta predstavlja odabranog glazbenika.


Festival počiva na trudu Umjetničke organizacije Lovro&Nina, što u naravi predstavlja obitelj Pogorelić, i uživa povjerenje i gostoprimstvo nadžupnog ureda Pag, grada i građana Paga te značajnu financijsku podršku Grada Paga i Turističke zajednice Grada Paga, a zatim i potpore Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zadarske županije, Turističke zajednice Zadarske županije, Jadran galenskog laboratorija Rijeka te nekoliko sponzora i donatora. Za očekivati je da će i sljedećeg ljeta pripremiti kvalitetan program na zanimljivim lokacijama.