Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

deseci ranjenih

U novom izraelskom napadu na Gazu poginula cijela obitelj

Autor: Hina

17.08.2024. 16:39
U novom izraelskom napadu na Gazu poginula cijela obitelj

Foto: Reuters



Najmanje 17 Palestinaca je ubijeno, a deseci su ranjeni u subotu u izraelskom napadu u gradu Zawaydi u Gazi, izjavili su zdravstveni dužnosnici, dok je Izrael izdao nove naredbe za evakuaciju, navodeći kao razlog topničku paljbu Hamasa u blizini.


Većina ubijenih bila je iz iste obitelji, uključujući osmero djece i četiri žene, naveli su zdravstveni dužnosnici u enklavi kojom upravlja Hamas. Izraelska vojska je objavila da je svjesna izvješća o napadu te da ih istražuje.


“Spavali su u svojim krevetima, djeca i bebe, a onda su tri projektila pogodila njihov dom”, rekao je susjed Abu Ahmed Hasan.




Vlasnik kuće bio je poznati trgovac, rekao je. “Ovdje uopće nema vojnih aktivnosti”, dodao je.


Glasnogovornik izraelske vojske objavio je u subotu upute, na mreži X-u na arapskom jeziku, za evakuaciju u određenu humanitarnu zonu za stanovnike u dijelovima središnje Gaze, uključujući okrug Maghazi blizu Zawayde.


Rekao je da su militanti ispaljivali rakete s tih lokacija te da se vojska priprema djelovati protiv njih.


Reuters nije mogao odmah verificirati jesu li neka područja Zawayde bila među onima kojima je naređena evakuacija i jesu li stanovnici primili upute vojske.


Mještani su rekli da tisuće ljudi napušta Maghazi.


U petak su dva dijela južnog grada Kan Junisa, unutar prostora koji je Izrael odredio kao humanitarnu zonu, proglašena opasnima, a vojska je naredila ljudima da ih napuste, navodeći da su militanti odatle redovito ispaljivali rakete.


Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) rekao je da su naredbe od petka, koje su uključivale i druga područja enklave izvan humanitarnih zona, utjecale na oko 170.000 raseljenih ljudi.


“Ovo je jedna od najvećih naredbi za evakuaciju koja je do sada utjecala na zonu i smanjuje veličinu takozvane ‘humanitarne zone’ na oko 41 kvadratni kilometar, odnosno 11 posto ukupne površine Pojasa Gaze,” navodi se u izvješću OCHA-e.


U središnjem dijelu enklave, stanovnici su rekli da su izraelski tenkovi u subotu dodatno napredovali u području Deir Al-Balaha u koje nisu ranije ulazili, gdje stotine tisuća raseljenih Palestinaca traži sklonište.


Izraelska vojska objavila je da su od petka njezine snage ubile desetke militanata, uključujući neke koji su ispaljivali rakete iz središnje i južne Gaze.


Većina od 2,3 milijuna stanovnika Gaze raseljena je zbog desetomjesečne izraelske ofenzive.