Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

DUHOVNA POEZIJA

Večer duhovne poezije u čast Gospi

17.08.2024. 09:59
Večer duhovne poezije u čast Gospi

Foto: Gojka Skorić Pelajić



U Perušiću Benkovačkom, ispred crkve sv. Jure, nedavno je održana 16. Večer duhovne poezije. Ova manifestacija, organizirana u čast Velike Gospe, zaštitnice župe Perušić, održana je na inicijativu umjetničkog fotografa i pjesnika Branka Antunovića, uz veliku potporu don Darka Marušića, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Perušić, te Grada Benkovca, TZ »Ravni kotari« Benkovac, i brojnih lokalnih poduzeća i vinara.


Manifestacija je započela Svetom Misom u obližnjoj crkvi Velike Gospe, koju je predvodio don Jure Zubović, župnik župe sv. Jurja s otoka Vira. Nakon mise, započela je pjesnička večer u kojoj su pjesnici iz raznih književnih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine svojim stihovima častili Majku Božju. Program je otvoren pozdravnim govorom Bože Došena iz Matice hrvatske, ogranak Zadar, a mlada violinistica Ivana Barjašić iz Poličnika izvela je nekoliko skladbi, među kojima su bile »Djevojka lanene kose« Claudea Debussyja i »Caro mio ben«. Njezine izvedbe bile su popraćene zajedničkom izvedbom pjesama »Mila Majko Nebeska« i »Zdravo Djevo«, koju su izveli Ivana Barjašić, don Damir Juričin na gitari i Mijo Bijuklić na braču. Večer je završila zajedničkim pjevanjem pjesme »Čuj nas Majko« u trenutku skupnog fotografiranja.


Među sudionicima Večeri bili su brojni pjesnici, uključujući akademika prof. Fabijana Lovrića iz Knina, Kristinu Kordić s Raba, Nenu Bačelića iz Šibenika, i druge ugledne književnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Stihovi duhovnih pjesama dirnuli su okupljeni puk, a mnogi su s suzama u očima pratili izvedbe. Domaćin i organizator, Branko Antunović, zahvalio se svim sudionicima i onima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji ove manifestacije, posebno istaknuvši Grad Benkovac i TZ »Ravni kotari« Benkovac.




PIŠE: ĐURĐA BALJAK