Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

VATROGASTVO

Županijski zapovjednik Matej Rudić: Požara je 40 posto više, ali svi su jako brzo lokalizirani

Autor: Nina Vigan

17.08.2024. 08:46
Županijski zapovjednik Matej Rudić: Požara je 40 posto više, ali svi su jako brzo lokalizirani

Foto: LUKA JELIČIĆ



Skoro svaki dan čujemo za barem jedan požar na području Jadrana. Ovo ljeto posebno je izazovno za sve vatrogasce koji se bore danju i noću da obrane domove, biljni i životinjski svijet. Isto tako, ni Zadarska županija ovo ljeto nije lišena zvukova sirena vatrogasnih vozila. O stanju na terenu i opremljenosti naših vatrogasnih društava razgovarali smo s Matejem Rudićem, županijskim vatrogasnim zapovjednikom. Rudić je, između ostalog, istaknuo zadovoljstvo brzinom lokalizacije požara.


Sustav funkcionira


– Prošlu godinu smo imali dosta kiše, a samim time i jako mali broj intervencija. Ove godine to nije slučaj radi toplinskih valova i dugog perioda bez padalina tako da se požari koji nastanu jako brzo šire radi utjecaja vjetra. Imamo ove godine više od 40 % požara u odnosu na prošlu godinu, a površina je 23 puta veća nego prošle godine. Ove godine, požari se jako brzo šire, ali mi ipak možemo biti zadovoljni i to treba zahvaliti svim vatrogascima s područja županije. Svi požari koji su izbili kroz dan lokalizirani su do noći, a oni koji bi izbili noću bili su lokalizirani do jutra, tako da im zaista treba odati priznanje, istaknuo je Rudić.


Sezona veće opasnosti od požara započinje u lipnju, a već godinama je primjetan pada broja sezonskih vatrogasaca, tako da smo provjerili s Rudićem kakvo je stanje po pitanju ljudstva u vatrogasnim postrojbama u županiji.




– Vatrogasna sezona se poklapa s turističkom, a primanja vatrogasca nisu konkurentna primanjima u turizmu i zato je zamjetan pad broja vatrogasaca. Ove godine, cilj nam je bio da imamo sto sezonskih vatrogasaca, a sad u kolovozu imamo ih 108. U županiji imamo 170 profesionalnih vatrogasaca, ali bilo bi dobro povećati i taj broj jer su oni 24 sata dnevno, 365 dana godišnje na poslu. Kad se sve to zbroji, imamo manje ljudi, ali činjenica je da su svi požari stavljeni u jako kratkom roku pod nadzor i naši građani vide da se jako brzo rješavaju. To znači da sustav nije doveden u pitanje, vatrogastvo funkcionira i mi se sa svim intervencijama nosimo, kazao je Rudić.


Opremanje vatrogasnih društava u ingerenciji je jedinica lokalne samouprave, a kako nam je Rudić kazao, proteklih godina veći problem je predstavljao nedostatak opreme nego ljudstva. Sad je situacija obrnuta.


Vozila iz Tirola


– Prije desetak godina imali smo dovoljno ljudi, ali nismo imali vozila. Sad imao opreme, ali imamo manje ljudi. S pozicije Županije, imamo jedan program u suradnji s austrijskom pokrajinom Tirol i zahvaljujući tom programu dobivamo vatrogasna vozila i opremu. Ta suradnja postoji od 2007 godine, a do nedavno su u tom programu bile samo kontinentalne županije. Prvu suradnju s Tirolom započeo je 2021. godine DVD Ražanac, a kasnije je program proširen na cijelu županiju. Od tada smo dobili 39 vatrogasnih vozila koja su preuzele 24 vatrogasne postrojbe, a program će se nastaviti i u 2025. godini. Svaka postrojba u županiji dobila je makar jedno vatrogasno vozilo iz Tirola, a osobito smo sretni što smo dobili dvije vatrogasne autoljestve jer smo do tog programa imali samo jednu operativnu javnovatrogasnu postrojbu u Zadru. Dakle, to su vozila za spašavanje i gašenje požara na visinama. Sad imamo jedne u Benkovcu, a u rujnu svoje autoljestve preuzima i Gračac. Što se toga tiče, tu smo se opremili. To su najskuplja vatrogasna vozila, a isto tako s državne razine se dobivaju vatrogasna vozila iz programa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva gospodarstva. Također, povrh toga jedinice lokalne samouprave ulažu sve više sredstava za vatrogastvo jer je sigurnost građana naš zajednički cilj kazao je Rudić dodavši kako za ovu požarnu sezonu imaju na raspolaganju do šest air traktora i pet kanadera. Također je istaknuo kako se u trenutcima kad ima više požara na Jadranu radi preraspodjela s požara na požar, te kako su kolege iz vojske i zrakoplovstva uvijek tu kad im treba pomoć iz zraka.


Po statistikama, najveći uzročnik požara je čovjek, no Rudić ističe da je to često stvar nepažnje tako da JVP upozorava građane da s punom pažnjom pristupaju svojim svakodnevnim aktivnostima kako ne bi došlo do požara, a ako i dođe do njega da slušaju upute vatrogasaca i policijskih službenika na terenu.