Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

vrijedna metoda

U zadarskoj bolnici prvi put primijenjen EndoVAC stent za jednjak

Autor: K.E.

16.08.2024. 13:36
U zadarskoj bolnici prvi put primijenjen EndoVAC stent za jednjak

Foto: OB Zadar



Tijekom srpnja u zadarskoh bolnici je po prvi put primijenjena terapija tzv. EndoVAC stentom koji se u svijetu zadnjih nekoliko godina koristi za zbrinjavanje teških komplikacija nakon operacija jednjaka i želuca. Također služi za liječenje ozljeda jednjaka npr. kod traumatske perforacije ili kaustičnih ozljeda jednjaka.


Operacije pri kojima se odstranjuje dio jednjaka i operacije odstranjenja cijelog želuca kod liječenja zloćudnih bolesti opterećene su potencijalno opasnom komplikacijom koja nastaje zbog usporenog ili nepotpunog cijeljenja spoja jednjaka i tankog crijeva gdje dolazi do curenja sadržaja (hrane ili sline).


Ovo može dovesti do teške infekcije te najčešće zahtijeva hitnu operaciju što predstavlja novi udarac na već oslabljeni organizam bolesnika. Kako bi izbjegli ovaj scenarij, kirurzi stavljaju drenove (silikonske cjevčice) pored spoja jednjaka i tankog crijeva što omogućava drenažu (uklanjanje) inficiranog sadržaja iz organizma (poslijeoperacijska fistula jednjaka).


Potpornica




Ovaj režim liječenja komplikacije zahtijeva dugotrajnu antibiotsku terapiju, produljeni boravak u bolnici i potpuni prekid hranjenja na usta uz prehranu putem infuzija (totalna parenteralna prehrana) što bolesnici obično teško podnose.


Kod bolesnika kojem je zbog karcinoma odstranjen cijeli želudac, razvila se ranije opisana fistula jednjaka te mu je prijetila nova operacija ili dugotrajno liječenje u bolnici.


Sve ovo se izbjeglo ugradnjom posebnog stenta (potpornice) za jednjak. EndoVAC stent je omotan spužvom i cjevčicom spojen na aparat za negativan tlak. Pri tome se stvara dvostruki efekt: stent pokriva mjesto curenja na jednjaku, a negativni tlak uklanja sekret i potiče cijeljenje tkiva.



Postupak u općoj anesteziji


Štoviše, za vrijeme terapije EndoVAC stentom bolesnik može nastaviti uzimati hranu na usta čime se poboljšava njegov nutritivni i imunološki status, a izbjegavanje višednevnog posta ima psihološki pozitivan učinak.


Stent se po potrebi može zamijeniti nakon nekoliko dana, a ukoliko je došlo do potpunog cijeljenja odstranjuje se i bolesnik nastavlja uzimati hranu na usta.


Uz pomoć dr. sc. Pave Markoša, interventnog gastroenterologa s iskustvom ugradnje ovog novog stenta u KBC-u Zagreb, u našoj je bolnici voditeljica Odjela za gastroenterologiju doc. dr. sc. Melanija Ražov Radas po prvi put ugradila EndoVAC stent u jednjak bolesnika s komplikacijom. Zahvat se obavio u kratkoj općoj anesteziji, stent je ugrađen pomoću gastroskopa, a pozicija stenta se provjerila RTG-om.


Naš bolesnik je zahvat dobro podnio te je nakon 7 dana od ugradnje stenta došlo do kompletnog cijeljenja tkiva što je omogućilo nastavak hranjenja na usta i brzi otpust iz bolnice.


Vrijedna metoda


Primjenom EndoVAC stenta, Opća bolnica Zadar svrstala se uz bok KBC-u Zagreb čime smo dobili vrijednu metodu zbrinjavanja potencijalno pogubne komplikacije. Osim bolesnicima, dostupnost nove metode uvelike olakšava rad našim kirurzima.


Naime, operacije karcinoma želuca i jednjaka se u Službi za kirurgiju Opće bolnice Zadar izvode dugi niz godina, a od prosinca 2021. izvode se i laparoskopskim pristupom kada je učinjena prva laparoskopska totalna gastrektomija.


Ovom prilikom zahvaljujemo Ravnateljstvu OB Zadar na podršci prilikom nabave stenta. Zahvaljujemo na suradnji prof. Rajku Ostojiću, predstojniku Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, doc. Mirjani Kalauz, voditeljici Odjela za intervencijsku gastroenterologiju te dr. Pavi Markošu na nesebičnoj pomoći i dolasku u Zadar.