Utorak, 20. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

akcija policije

U zadarskom akvatoriju uočeno 28 pomorskih prekršaja

Autor: K.E.

15.08.2024. 17:42
U zadarskom akvatoriju uočeno 28 pomorskih prekršaja

Foto: Luka Jeličić



Postaja pomorske i aerodromske policije pored svojih brojnih redovnih zadaća, kao što su nadzor i kontrola državne granice, sanitetski prijevoz, sudjelovanje u spašavanju i traganju za osobama i plovilima te pružanje pomoći drugim nadležnim službama, također provodi i sankcioniranje počinitelja navedenih prekršaja zbog podizanja razine sigurnosti na moru, budući glisiranje unutar granice od 300 metara posebno u vrijeme turističke sezone predstavlja latentnu opasnost za nautičare, ribare, kupače i ostale sudionike u plovidbi.


Stoga su policijski službenici posada službenih plovila zadarske pomorske  policije i tijekom proteklog vikenda nastavili provoditi pojačane aktivnosti na moru u cilju  sprječavanja mogućih nesreća i održavanja povoljnost stanja sigurnosti na moru, kada je u razdoblju od 9. do 12. kolovoza u zadarskom akvatoriju sankcionirano 28 prekršaja, a zatečeni prekršitelji su sankcionirani novčanom kaznom zbog prekršaja iz Pomorskog zakonika .


Nadalje, provodile su se i druge aktivnosti na kopnenom dijelu zadarskih otoka, gdje su aktivnosti prvenstveno bile usmjerene u cilju poboljšanja stanja u cestovnom prometu i održavanja povoljnost stanja javnog reda i mira, obzirom na velik broj građana i gostiju koji borave na zadarskim otocima.




Tijekom vikenda sankcionirano je i 5 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, 33 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 1 prekršaj iz Zakona o nadzoru državne granice i 2 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Aktivnosti policije u nadzoru prometa na području ove Policijske uprave usmjerene su na sankcioniranje prvenstveno najtežih prekršaja: brzina, alkohol, pojas, mobitel…


Na kraju, policijski službenici ove policijske postaje obavljaju poslove granične kontrole, kako na zračnom tako i na pomorskim graničnim prijelazima ali i sve druge policijske poslove.


A za napomenuti je kako u ljetnoj sezoni, posebno u dane vikend kroz zračnu luku prođe velik broj putnika, ovog vikenda zabilježen je promet u 348 letova, s velikim brojem putnika kako u međunarodnom, tako i u unutarnjem prometu,  a isto tako zabilježen je velik broj  putnika u morskom prometu.