Na pitanje kako to da osobno nije odmah otišao na mjesto nesreće, koja se dogodila u nedjelju popodne kada su smrtno stradala tri zaposlenika Jadrolinije, rekao je kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture davalo priopćenja, da je ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu dala izjavu te je situacija bila preozbiljna kako bi on bilo kakvim izjavama utjecao na očevid i tijek istrage.


Ministar Butković ponovio je da se provode dvije istrage, Agencije i Državnog odvjetništva i policije.




“Izrazio sam sućut obitelji i ponovno ju izražavam”, kazao je i naglasio da treba pričekati kraj istrage te će se onda obratiti javnosti.


Ovo je nezapamćena situacija i obitelji stradalih i javnost moraju saznati što se zapravo dogodilo, rekao je ministar Butković, koji je u srijedu bio na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Crikvenice u povodu Dana Grada.


Ponovio je da će, ako se i kada se utvrdi odgovornost, oni koji su odgovorni sigurno snositi određene sankcije, no, za sada još nemamo punu sliku jer istraga traje.


Na opetovano pitanje zašto nije odmah došao na mjesto nesreće, rekao je da od nedjelje do danas sam sebi postavlja samo dva pitanja – je li se ovo moglo izbjeći i tko je odgovoran, ponovivši da nije htio davati izjave u toj preozbiljnoj situaciji.


Na pitanje o njegovoj odgovornosti, kazao je da nikada nije bježao od odgovornosti i nikada nije bila upitna, no, kaže, riječ o ozbiljnoj situaciji o kojoj se mora znati svaki detalj nesreće na trajektu.


Ljudska pogreška ili tehnički kvar?


Nije mi cilj nikome braniti govoriti, ali pričekajmo vidjeti radi li se o ljudskoj pogrešci ili o tehničkom kvaru, jamčim da će se to utvrditi, inzistiram na neovisnoj istrazi, naglasio je ministar Butković.


Na pitanje kada bi se mogli znati rezultati, kaže da to ne može znati, vjeruje da će istraga Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu biti završena i prije zakonskog roka.


Uprava Jadrolinije je u kontaktu s obiteljima, mi smo poslali brzojav i napravit ćemo sve s ljudske strane što se može napraviti, kazao je resorni ministar.


Na pitanje o komunikaciji sa sindikatima, bez obzira jesu li reprezentativni ili ne, koji su ukazivali na probleme, rekao je da vrata Ministarstva nikome nisu zatvorena te da je potkraj srpnja primio predstavnike reprezentativnog Nezavisnog sindikata. Na sastanku je bila i Uprava Jadrolinije koja je dobila zadatak analizirati rečeno i postupiti po zaključcima, dodao je Butković.


Kaže i da se aktivno radi na unaprjeđenju radno-pravnog statusa pomoraca.


Najvažnija zadaća Uprave Jadrolinije modernizacija flote


Na upit o stanju brodova, Butković kaže da je najvažniji zadatak Uprave Jadrolinije modernizacija flote, da je starost flote smanjena, a modernizacija traje.


Upitan je li zadovoljan radom Uprave, komunicira li i je li u korektnim odnosima s predsjednikom Uprave Jadrolinije, kaže da medijske spekulacije ne komentira, a komunicira redovno sa svim direktorima u resoru.


Ministru je postavljeno i pitanje treba li Jadrolinija novo vodstvo, na što je odgovorio da će se vidjeti, da treba pričekati rezultate istrage, a kada ona utvrdi što se dogodilo, svi odgovorni bit će sankcionirani.


Butković ne naglasio da na istragu, koja mora biti neovisna, nema utjecaj i ne može ju komentirati. Na pitanje štiti li tko predsjednika Uprave Jadrolinije resorni ministar je odgovorio kako je sve rekao i bio jasan.


“Kada budemo dobili rezultate istrage, donijet ćemo odgovarajuće odluke”, ponovio je.


Ministar Butković rekao je i da se odmah nakon nesreće čuo i s premijerom Plenkovićem.


U teškoj nesreći na rivi u Malom Lošinju u nedjelju oko 15 sati na pomorce je pala više tona teška rampa Jadrolinijinog broda Lastovo, poginula su tri, a jedan pomorac je teže ozlijeđen te je helikopterom prevezen u riječku bolnicu. On je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen.