Srijeda, 14. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

PRIOPĆENJE

SPASIMO UNU: 'Lokacija predviđene mini hidroelektrane na rijeci Uni zaštićena je u okviru...'

Autor: Portal ZL

14.08.2024. 09:19
SPASIMO UNU: 'Lokacija predviđene mini hidroelektrane na rijeci Uni zaštićena je u okviru...'

Foto: MATE KOMINA



Iz Udruge ‘Spasimo Unu’ reagirali su na odluku Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u slučaju izgradnje male hidroelektrane na rijeci Uni, a koja je objavljena u današnjem izdanju Zadarskog lista. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


– Vezano uz članak “Nema razloga za ukidanje dozvole za radove na Uni, to mjesto nije zaštićeno!” objavljen 14.08.2024., broj 8.403, želimo obavijestiti javnost da navedene informacije nisu točne. Lokacija predviđene mini hidroelektrane na rijeci Uni zaštićena je u okviru ekološke mreže Natura 2000. Natura 2000 je mreža zaštićenih područja prirode u Europskoj uniji, uključujući Hrvatsku. Osnovana je kako bi očuvala najvrjednije i najugroženije vrste i staništa Europe. U Hrvatskoj, Natura 2000 obuhvaća različita staništa, uključujući šume, rijeke, močvare, planine i obalna područja.


Cilj je očuvanje bioraznolikosti te promicanje održivog korištenja prirodnih resursa, uz istovremeno omogućavanje ekonomskih aktivnosti koje ne štete okolišu. Ova mreža je ključna za zaštitu prirodne baštine i održiv razvoj u Hrvatskoj. Pregledom spisa utvrđeno je da prije podnošenja zahtjeva za izdavanje rješenja o izmjeni i/ili dopuni lokacijske dozvole 2015. nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode. Navedeno je utvrđeno i zapisnikom o obavljenom inspekcijskom nadzoru Državnog inspektorata od 12. srpnja 2024. i Nalazom o provedenom upravnom nadzoru Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije od 29. srpnja 2024. Investitor je također bio dužan podnijeti zahtjev za mišljenjem o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš, što nije učinjeno.




Zbog utvrđenih povreda propisa, Državni inspektorat podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, temeljem odredbi čl. 291. stavka 1. Kaznenog zakona. Prema članku 128. stavku 1. točki 4. Zakona o općem upravnom postupku, rješenje će se oglasiti ništavim ako se njegovim izvršenjem čini kazneno djelo. Važno je osigurati poštivanje propisa za očuvanje prirode i zaštitu okoliša, stoji u priopćenju.